Teletreball

UGT vol portar als convenis sancions per incomplir la desconnexió digital

2
Es llegeix en minuts

UGT portarà a les taules de negociació dels convenis col·lectius una sèrie de prioritats en relació amb la regulació del teletreball, entre les quals es troben propostes de sanció per als incompliments del dret a la desconnexió digital dels treballadors, a l’empara de la nova regulació adoptada pel Govern.

En un comunicat, el sindicat opina que «tal com s’ha pogut comprovar durant el teletreball imposat per la pandèmia, aquesta modalitat de prestació de serveis és especialment sensible a l’abús referent al temps de treball». Per això, en la negociació col·lectiva UGT es proposa «donar prioritat a la seva ordenació als convenis mitjançant la inclusió en aquests de prohibicions expresses de, per exemple, trucades, enviaments de correus o de missatges durant el temps de descans, que hauran de portar aparellades sancions per als casos d’incompliment». El sindicat també planteja la conveniència d’accions formatives per a la conscienciació i sensibilització sobre aquestes qüestions.

Altres objectius fonamentals del sindicat en relació amb el temps de treball seran limitar al màxim la possibilitat de fraccionar la jornada diària amb treball presencial i teletreball; establir mínims de jornada presencial per evitar l’aïllament de la persona teletreballadora; i adaptar els mecanismes de registre de jornada «amb mètodes preferentment telemàtics o digitals, objectius, fiables, no manipulables i accessibles per al teletreballador i els seus representants, garantint que el registre respecta el dret del teletreballador a la intimitat i a la desconnexió».

Percentatge mínim de jornada

Segons ha apuntat en un comunicat, el sindicat buscarà adaptar a cada àmbit sectorial i d’empresa la possibilitat d’actuar sobre el percentatge mínim de la jornada i sobre el període de referència fixats, a partir de la qual cosa estableix el reial decret llei 28/2020 que regula el treball a distància.

«La norma estableix que és teletreball el que realitzen els treballadors per compte d’altri durant un mínim del 30% de la jornada en un període de referència de tres mesos, però permet a la negociació col·lectiva rebaixar aquest 30%, per exemple, al 10%, i els tres mesos a un mes», ha recordat després d’apuntar que buscarà d’aquesta forma ampliar l’àmbit de teletreballadors i la seva cobertura legal.

Compensació de despeses

Notícies relacionades

Per a l’organització sindical, també és clau la reversibilitat dels acords individuals de teletreball, «que han de subscriure obligatòriament l’empresa i les persones que desitgin accedir al teletreball». De fet, ha assenyalat que plantejarà la conveniència d’establir períodes mínims de teletreball amb possibilitat de pròrrogues voluntàries, donant així estabilitat i previsibilitat a aquesta modalitat.

D’altra banda, també portarà a la negociació col·lectiva una sèrie de mesures per establir quins són els equips, mitjans i eines que les empreses facilitaran per portar a terme el treball a distància, però també eines per regular els procediments per a la seva assignació, el manteniment per l’empresa i la resolució de les incidències. Quant al dret dels teletreballadors que l’empresa els aboni o compensi les despeses relacionades amb el teletreball UGT demanarà que s’estableixin als convenis mecanismes per quantificar les despeses i la forma en què l’empresa ha de realitzar el seu abonament o compensació, «establint clarament la inalterabilitat del salari i els complements salarials de les persones teletreballadores».

Temes:

UGT Teletreball