Empreses en pandèmia

Exportacions des de casa per videoconferència

Prodeca impulsa reunions bilaterals entre firmes d’alimentació i clients de Corea i Taiwan per potenciar les exportacions

Exportacions des de casa per videoconferència
5
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La pandèmia ha obligat a afrontar la internacionalització de les empreses amb noves estratègies. L’oficina de promoció de productes alimentaris catalans, Prodeca, ha organitzat durant quatre setmanes trobades telemàtiques del sector ‘Fine Food’, el delicatessen del sector de l’alimentació, amb empreses de Corea i Taiwan. En total, nou empreses catalanes, quatre de Corea i quatre de Taiwan. Més de 40 reunions en les quals es presenten els productes davant distribuïdors i majoristes, en aquesta ocasió per videoconferència. 

«Era la primera vegada que organitzàvem trobades com aquestes i, de fet, les empreses coreanes i taiwaneses eren reticents perquè entenen culturalment que qualsevol acord comercial requereix un vincle personal per poder tancar-lo», explica Maria Camino, responsable de Fine Food de Prodeca. L’estratègia de mediació seguida per Prodeca va ser enviar productes amb temps per a la reunió i donar protagonisme a un consultor mediador en les trobades. Tots les reunions per viceoconferència van ser en anglès o amb traductor. «Almenys dues empreses ja han tancat acords», assegura Camino, una situació ressenyable, ja que en la batalla exportadora no és estrany que les negociacions i els tràmits burocràtics relacionats amb l’exportació durin fins i tot un any abans de fructificar. I abans de les entrevistes, Prodeca les prepara durant dos mesos. Les empreses catalanes que han participat en aquestes trobades han sigut Bombons Cudié, Espinaler, Set & Ros, Priordei, Anela Fruits, Sant Aniol, Vichy Catalán, Laumont i Domenio Wines

Per als responsables d’Espinaler, la trobada ha sigut un èxit que potencia la vocació exportadora de l’empresa. Aquesta firma catalana, especialitzada en salses i conserves, ja té presència a Taiwan però pretén obrir-se camí en el complex mercat de Corea. Amb una facturació de l’ordre dels 20 milions d’euros i la vocació que el 30% de les vendes provinguin de l’estranger, les exportacions de la firma creixeran aquest any entorn del 55%. «El problema és que les conserves no es veuen encara com un producte gurmet en altres països, però els grans xefs europeus estan ajudant a canviar-ho», explica Dolors Bosch, responsable d’exportacions d’Espinaler. «El gran avantatge és que una conserva es pot guardar 6 anys sense que perdi qualitat», afegeix. Per a Espinaler, exportar és un procés lent que s’ha de planificar davant la diversitat de tràmits que s’han d’abordar. 

Una altra firma que va participar en la recent ronda de negociacions és Set&Ros, una firma productora d’oli d’oliva d’alta qualitat. És una d’aquestes firmes productores d’oli de diverses varietats que ha passat de gestionar les seves 97 hectàrees repartides pel Penedès i l’Alt Camp a comercialitzar internacionalment la seva producció. El 85% del que produeix es destina a l’exportació. «El gran problema de l’oli és que el consumidor espanyol no vol pagar més per un producte premium i això ens obliga a fixar-nos en altres mercats», reconeix l’empresa. Set&Ros ven especialment a Bèlgica, Rússia i Moldàvia i produeix, amb el seu sofisticat molí de tecnologia italiana que permet una acidesa de 0,1 graus, per a marques de Suïssa i dels EUA. Els seus clients directes són especialment hotels de prestigi, però també les ambaixades espanyoles o clients directes a través de la web. Per a aquest productor de delicatessen, la clau de les trobades amb empreses de Corea i Taiwan ha sigut l’intercanvi previ d’informació i l’enviament del producte perquè poguessin valorar-ne les característiques organolèptiques.  

Pressupost 

En el context de pandèmia actual i a causa de les restriccions de mobilitat internacional, Prodeca ha plantejat aquesta trobada amb operadors asiàtics de manera telemàtica amb trobades flexibles però habitualment d’una mitja hora. El pressupost de l’actuació de Prodeca amb Corea i Taiwan ha sigut d’uns 27.000 euros (entre consultors i transports), costos d’estructura a part. Amb l’assessorament de dues consultores especialitzades en els mercats de destinació, els responsables comercials de les firmes asiàtiques han pogut veure, tocar i degustar els aliments, salvaguardant el contacte directe de les trobades presencials i traslladant el valor afegit pel que fa al gust, l’olor i el disseny dels productes.

El sector

El sector Fine Food és un segment clau en la indústria agroalimentària catalana. Comprèn una àmplia diversitat de categories d’aliments i begudes (lactis, mel, ous, productes de pastisseria, confiteria i dolços, cafè, te i infusions, salses, gelats, cervesa, aigua, begudes fermentades, destil·lats, conserves vegetals, conserves de peix i marisc, vinagres, reparacions de fruita, melmelades de fruita i sucs) i es caracteritza per una qualitat superior, un canal de vendes exclusiu, un embalatge sofisticat i distintiu i una història pròpia arrelada. 

Amb un volum de negoci anual de gairebé els 11.000 milions d’euros a l’any i més de 1.700 indústries, el sector Fine Food català compta amb una estructura molt sòlida i competitiva. Sumant-hi l’oli d’oliva (que per definició formaria part del sector però que té una entitat pròpia i des de Prodeca es tracta de manera diferenciada), supera els 13.000 milions d’euros i unes 1.900 empreses, xifres que representen el 50% del volum de negoci de la indústria d’aliments i begudes.

Magnituds

Pel que fa a les exportacions, el sector Fine Food és el segon sector exportador agroalimentari català i està per darrere només del carni, tant en valor com en volum. Amb 3.114,97 milions d’euros en exportació el 2019, el que representa el 29,17% del total exportat en valor, els principals productes exportats són els de les categories de fleca i pastisseria, cacau i les seves preparacions i extractes, essències i concentrats. Com a mostra de la seva capacitat i potencialitat exportadora, en els últims 10 anys (2009-2019), el sector Fine Food català ha augmentat un 118,63% el valor de les seves exportacions i un 65,63% el volum.

Notícies relacionades

Corea i Taiwan són dos dels mercats més dinàmics i amb més potencial per al conjunt del sector agroalimentari català i actualment suposen la 15a i 36a destinacions de les exportacions agroalimentàries catalanes. Al tancament del 2019, Catalunya va exportar aliments per valor de 143,46 milions d’euros a Corea i per 45,52 milions d’euros a Taiwan. 

Específicament en l’àmbit del multiproducte, es preveu que el creixement del valor del consum en begudes i aliments de Corea i Taiwan en el sector Fine Food els pròxims 5 anys serà del 9,95% i l’11,03%, respectivament. A Taiwan, un mercat que mostra un interès creixent pels productes occidentals, els aliments gurmet estan enfocats a un públic objectiu amb un nivell d’ingressos mitjà-alt i completen aquesta necessitat i consum de productes diferenciats i alta qualitat. I la demanda de mercat està en alça. 

Temes:

Empreses