Els grans propietaris afirmen que el decret contra els desnonaments fomentarà l’ocupació

ASVAL reclamarà a l’Estat responsabilitats per expropiació del dret d’ús dels seus actius

desnonament / periodico

3
Es llegeix en minuts

Els grans propietaris de pisos consideren que el decret proposat pel Govern per paralitzar els desnonaments de famílies vulnerables mentre es mantingui en vigor l’estat d’alarma fomenta l’ocupació de vivendes. El decret està previst que s’aprovi si els partits que formen el Govern, el PSOE i Unides Podem, arriben a un pacte, ja que en aquests moments suscita algunes diferències entre el Ministeri de Transports. Mobilitat i Agenda Urbana i el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias. Els propietaris que formen part de l’associació ASVAL argumenten que el decret suposa la legalització de l’ocupació il·legal, «cosa que convertirà Espanya en l’únic país avançat que permet aquest tipus de pràctiques fora de la llei i perilloses, com s’ha vist recentment amb l’incendi d’una nau ocupada a Badalona».

ASVAL assenyala que, si s’aprova el decret amb la proposta actual, els propietaris de vivenda de lloguer afectats reclamaran a l’Estat responsabilitats per expropiació del dret d’ús dels seus actius. El decret generarà, així mateix, un efecte crida a noves ocupacions, «com ja hem vist a Catalunya amb l’aprovació de normativa similar». Els propietaris afegeixen que el text legal pot donar lloc també a responsabilitats de tipus penal per a l’Estat en el cas que es produeixin conflictes a les vivendes ocupades després de l’aplicació del decret, ja que els propietaris es veuran privats del dret de propietat i no podran garantir la seguretat de la seva vivenda.  

L’associació demana buscar solucions per als inquilins amb dificultats temporals per pagar les rendes dels seus lloguers per efecte de la crisi generada per la pandèmia. No obstant, es manifesten totalment en contra d’oferir aquestes mateixes solucions als qui ocupen il·legalment una propietat. 

El decret proposat estableix que seran els serveis socials els encarregats d’acreditar la vulnerabilitat de les famílies, i les comunitats autònomes, les que hagin de proporcionar-los un allotjament alternatiu en un termini de tres mesos. No obstant, les administracions autonòmiques manquen d’un parc de vivenda social suficient per garantir aquest reallotjament, una opinió compartida per diferents agents del sector. Espanya compta amb un dels parcs de vivenda social més reduïts d’Europa, ja que, segons dades d’Eurostat, tan sols representa el 2,5% del total de vivendes, enfront el 30% dels Països Baixos, el 24% d’Àustria o el 17% de França.

Efecte crida i inseguretat jurídica

Els propietaris afegeixen que aquesta nova llei generarà un efecte crida a l’ocupació il·legal, cosa que ampliarà la inseguretat jurídica en el mercat de vivenda. Sobre aquest aspecte, Beatriz Toribio, directora general d’ASVAL, explica que la normativa que el Govern aprovarà «perjudicarà els col·lectius amb menors recursos, ja que hi haurà menys oferta de vivenda, serà més cara i els propietaris prioritzaran els inquilins més solvents».

Notícies relacionades

Destaquen que l’acord perjudica el sector, frena la seva professionalització i desenvolupament i contradiu les recomanacions d’organismes internacionals. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha publicat recentment un informe dedicat a la situació del lloguer a Espanya en el qual adverteix dels riscos de sobreprotegir els inquilins i sobreregular el sector, i en el qual advoca per incrementar el parc social de vivenda de lloguer.

ASVAL conclou que el gruix de la futura mesura va en contra dels grans tenidors, que són crucials per al desenvolupament d’aquest mercat a Espanya i que requereixen seguretat jurídica per mantenir les seves inversions al nostre país. Afegeixen que és una mesura completament desproporcionada, ja que carrega tota l’obligació de donar solució al problema social de la vivenda al sector privat, quan és una obligació de l’Administració.