de l’erto a l’ero

El 20% de les pimes catalanes en erto ja prepara acomiadaments

L’activitat de les petites i mitjanes empreses millora, però dos de cada tres factura menys que l’any anterior, segons un informe de Pimec

pimec car 1200

pimec car 1200

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 20,9% de les pimes catalanes actualment en erto ja prepara acomiadaments a partir del pròxim exercici per pal·liar l’impacte del coronavirus sobre els seus balanços. Una enquesta elaborada per la patronal Pimec reflecteix que una part de les companyies catalanes estudia la transició de l’erto a l’ero, condicionada per la clàusula de manteniment de l’ocupació introduïda pel Govern per poder accedir als ajuts públics des que va començar la pandèmia. La patronal catalana també destaca, en paral·lel, que l’activitat productiva es va recuperant, tot i que dues de cada tres companyies catalanes encara factura menys que l’any anterior.

La tresoreria d’una part de les pimes catalanes cada dia està més tensada i les elevades bonificacions habilitades des del Govern, en alguns casos del 100% de les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors en erto, no són suficients per assegurar el manteniment de tota l’ocupació. L’enquesta publicada aquest divendres per Pimec, i elaborada entre els dies 1 i 3 de desembre sobre una mostra de 580 empreses, reflecteix que el 20,9% de les pimes catalanes preveu efectuar acomiadaments col·lectius una vegada surti de l’erto.

Notícies relacionades

La caiguda de l’activitat i la facturació és el problema principal en el qual coincideixen la gran majoria dels enquestats, fins al punt que dos de cada tres reconeixen estar venent menys que l’any anterior. La demanda encara és inferior que abans de la crisi, les empreses no produeixen igual i, en alguns casos, hi ha excedents de plantilla. I la solució que contempla una part minoritària de les direccions d’aquestes companyies és acomiadar part dels seus treballadors. Els sectors més afectats per les últimes restriccions són els que més preveuen presentar un ero en els pròxims mesos. L’hostaleria és el cas més acusat, on gairebé tres de cada deu pimes estudien transitar de l’erto a l’ero. 

En aquest sentit, Pimec ha reiterat el seu rebuig de la interpretació feta des del Ministeri de Treball de la clàusula de manteniment de l’ocupació. Aquesta, la més garantista que pot preveure el text, obliga a les empreses en erto a tornar totes les exoneracions rebudes per la totalitat de la seva plantilla en erto si efectuen un acomiadament abans del termini de sis mesos. En contraposició de la interpretació menys garantista, que hauria sigut tornar les exoneracions del treballador acomiadat, no de tota la plantilla. El president de la patronal, Josep González, ha demanat un tracte diferencial en aquesta qüestió per a les pimes, respecte a les grans empreses, sense concretar més enllà.