Informe

El Banc d’Espanya alerta que l’economia espanyola és la més exposada al ‘brexit’ dels grans països de la UE

A poques setmanes que es produeixi la ruptura entreel Regne Uniti laUnió Europea, encara sense saber si serà un divorci amb o sense acord, elBanc d’Espanyaalerta que els seus efectes poden ser significatius per a l’economia espanyola, la més exposada de les grans economies de la UE al país deBoris Johnson.

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Espanya manté amb el Regne Unit uns vinclescomercials (especialment en els sectors turístic, agroalimentari i de l’automòbil) ifinancers(fonamentalment d’inversió estrangera directa en els sectors financers i de telecomunicacions) «relativament elevats» en comparació ambaltres grans economiesde la Unió Econòmica i Monetària (UEM), indica l’organisme que dirigeixPablo Hernández de Cosa l’article ‘Brexit: situació i conseqüències econòmiques’ publicat aquest divendres. A més, els britànics «continuen sent» els principals compradors estrangers devivendaa Espanya amb un 14% de les compravendes no residents el 2019. Això fa que l’efecte de la ruptura pugui ser significatiu per a Espanya.

Segons les simulacions del supervisor, l’impacte del ‘brexit’ sobre l’economia britànica se situa entre l’1,5% i el 3%, mentre que a la UE oscil·la entre el 0,1% i el 0,4%, aproximadament, en l’horitzó 2022. Per països, afegeix l’organisme, l’efecte serà heterogeni «depenent de l’exposició comercial de cada un». No obstant, afegeix, l’anàlisi no inclou «els possibles efectes adversos que el ‘brexit’ podria causar en la confiança i en la incertesa», que augmenta en el context actual de «debilitat» econòmica com a conseqüència de lapandèmia. Per això, elsupervisor advoca per «arribar a un acord, al més aviat possible» per «construir unes novesrelacions comercialsd’ampli abast entre les dues àrees».

Lesexportacions espanyoles debéns i serveisdirigides al Regne Unit van ascendir al 9,6% del total el 2019, cosa que va suposar el 3,4% del PIB. «Aquesta exposició comercial, que és inferior a la que manté el conjunt de laUEM, és superior a la que presenten Alemanya, França o Itàlia»,afegeix l’article, que destaca el pes de lesexportacions turístiquesespanyoles, que suposen prop d’un 1,2% del PIB. Entre el 2015 (any previ al ‘brexit’) i el 2019 el pes de les exportacions espanyoles de béns i serveis al Regne Unit va augmentar prop de 0,1 punts percentuals amb el turisme com a «principal» responsable amb un increment del seu pes en el PIB pròxim a 0,1 punts percentuals.

El 2019 el Regne Unit va continuar sent elprincipal mercat emissorper a l’economia espanyola, suposant un 21% de les entrades totals de turistes i un 19% de la despesa, percentatges «lleugerament inferiors» als registrats el 2015, com a conseqüència del procés dediversificació geogràfica del turisme i la recuperació d’algunes destinacions competidores delMediterrani.

Enexportacions de bénsal Regne Unit, Espanya ha reduït el seu pes en el PIB en els últims anys fins a l’1,6% –van representar el 6,8% del total d’exportacions de béns el 2019–. Així, el país deBoris Johnsonés la cinquena destinació més rellevant per a l’economia espanyola per mida (era el quart el 2015) per darrere de França, Alemanya, Itàlia i Portugal, a causa de la disminuciód’empreses espanyolesque exporten al Regne Unit (s’han reduït en 0,2 punts percentuals entre el 2015 i el 2019, fins a l’11%) i el baix dinamisme de les vendes del’automoció i d’algunsalimentsen els últims anys, segons el Banc d’Espanya.

Les exportacions espanyoles deserveis no turísticsal mercat britànic van suposar el 2019 un 11% del total (0,8 punts percentuals més que el 2015) i un 0,6% del PIB. En aquest àmbit, destaquen les vendes a l’exterior de serveis detelecomunicacionsi serveisfinancers, «fruit de la implantació al Regne Unit de multinacionals espanyoles dels dos sectors», diu el supervisor. També en l’àmbitfinancer, les relacions entre Madrid i Londres en formad’inversió exterior directa«superen àmpliament, en percentatge de PIB, les d’Alemanya, França i Itàlia», indica l’informe. Especialment relatives a l’àmbit de les telecomunicacions i financer van suposar un 9% del PIB el 2019, «cosa que converteix aquesta economia en la segona destinació més rellevant per al nostre país per mida després dels Estats Units». Les inversions directes britàniques a Espanya suposen entorn del 6,5% del PIB, segons l’FMI.

Impacte per regions

Notícies relacionades

L’impacte que tindrà el ‘brexit’ en l’economia espanyola «dependrà d’aquestes exposicions directes», assegura el supervisor, «però també del resultat final de lesnegociacionsencara en curs, sobre les quals persisteix una notable incertesa». No obstant, serà «molt heterogeni» a escala «regional i sectorial». En l’àmbit comercial, per exemple, un recent estudi del Banc d’Espanya indicava queMúrcia, elPaís Valencià,Galícia iAragó seran les regions «més vulnerables a unescenari advershipotètic» en el qual hi haguésaranzelsbilaterals equivalents a la mitjana de l’OMC (7%) a causa del pes relatiu en les exportacions d’aquestes regions al mercat britànic i la seva especialització en productes «agroalimentaris, tèxtils i automòbils», tot i que l’impacte «podria veure’s esmorteït» per la diversificació geogràfica de lesempreses.

D’altra banda, tant l’activitat turística com les inversions en segona vivenda de residents britànics es troben molt concentrades en ellitoral mediterrani i les illes, que «serien les més vulnerables a desenvolupaments potencialment adversos a les negociacions en curs».