EL 2021

El Govern estudiarà igualar la pensió de viudetat de matrimonis i parelles de fet

La iniciativa és una de les recomanacions del Pacte de Toledo que l'Executiu abordarà en el marc de la reforma del sistema de pensions

zentauroepp45722225 barcelona 02 11 2018 barcelona en el barrio de gr cia  un gr201129102854

zentauroepp45722225 barcelona 02 11 2018 barcelona en el barrio de gr cia un gr201129102854 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’eliminació de la discriminació que les parelles de fet pateixen respecte als matrimonis al sol·licitar la pensió de viudetat és una de les recomanacions del Pacte de Toledo que el Govern preveu estudiar en el marc de la reforma del sistema de pensions, sobre la qual no s’espera legislar fins al 2021.

«És un assumpte que hem d’abordar perquè, entre altres coses, està en les conclusions del Pacte de Toledo», afirmen fonts del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Afegeixen que totes les recomanacions es debatran a la taula de diàleg social sobre pensions que s’acaba d’obrir amb els agents socials, si bé el ministre José Luis Escrivá ja va avançar en una entrevista amb EFE que no es començarà a legislar en aquest àmbit fins a principis del 2021, ja que en el tram final de l’any l’activitat parlamentària està centrat en els Pressupostos.

En les renovades recomanacions del Pacte de Toledo aprovades aquest mes s’insisteix que s’ha de suprimir tota discriminació injustificada que afecti la persona beneficiària de la pensió de viudetat per no existir vincle matrimonial previ, com passa amb el requisit que fixa que els ingressos de l’últim any del beneficiari hagin sigut inferiors als del mort.

Desigualtat

La personificació d’aquesta desigualtat l’encarna Silvia Oñate, presidenta de l’Associació Vida de dones viudes i mares de filles i fills orfes, a qui la pensió de viudetat li va ser denegada perquè al morir la seva parella ella cobrava una mica més que ell, malgrat que després es va quedar a l’atur.

La campanya mediàtica d’Oñate va tenir ressò a Més País, que va presentar una esmena als Pressupostos del 2021 per corregir aquesta discriminació i per donar la possibilitat de cobrar la pensió de viudetat a partir d’ara a les persones a qui se’ls va denegar d’acord amb l’establert en la llei general de la Seguretat Social.

La Comissió de Pressupostos del Congrés va decidir inadmetre la tramitació de l’esmena per suposar un augment de la despesa. Els sindicats també han portat aquesta reivindicació a la taula de diàleg social de pensions, segons confirma el secretari de Polítiques Públiques i Protecció Social de CCOO, Carlos Bravo. En la primera reunió de dilluns passat es va plantejar com un dels temes per resoldre de manera urgent, abans d’avançar en altres matèries.

Jurisprudència

En les seves recomanacions del 2003 el Pacte de Toledo ja deia que calia evitar discriminacions legals i que era necessària una reformulació de les prestacions de supervivència per cobrir de forma efectiva les necessitats familiars que genera la mort d’una persona.

La reforma de les pensions de desembre del 2007 va estendre el dret a percebre una pensió de viudetat a les parelles de fet, si bé en l’exposició de motius es deixava clar que la plena equiparació era «inviable» atesa l’absència d’una llei d’àmbit nacional que igualés jurídicament les parelles matrimonials i les de fet.

Cada comunitat autònoma ha regulat la seva pròpia llei de parelles de fet i la jurisprudència del Suprem estableix que no són equivalents jurídicament als matrimonis. 

L’abril del 2020 el Govern va reconèixer en una resposta escrita al senador socialista Alfonso Muñoz Cuenca que entre gener del 2008 i febrer del 2020 es van rebutjar 11.666 sol·licituds de pensió de viudetat de parelles de fet, de les quals 1.783 van ser denegades a causa d’ingressos i 9.883 per altres causes.

Notícies relacionades

En l’actualitat es paguen 2,3 milions de pensions de viudetat que són compatibles amb altres rendes, tot i que per a gairebé 1,6 milions de pensionistes la prestació de viudetat és la seva principal font d’ingressos.

D’aquests, el 96 % són dones i dos terços tenen més de 75 anys. Per trams de renda, la majoria (511.888) es concentra en la franja de 650 a 700 euros mensuals.