Seguretat Social

El Congrés aprova la tercera renovació del Pacte de Toledo en 25 anys

El text tira endavant amb l'abstenció de Vox, ERC i Bildu i dos vots en contra de la CUP

El Govern haurà de reformar les pensions a partir de les noves recomanacions

rosas55921538 magdalena valerio ana oramas debate pacto toledo201119150806

rosas55921538 magdalena valerio ana oramas debate pacto toledo201119150806 / POOL David Castro El Periodico

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Aquest dijous el ple del Congrés dels Diputats ha aprovat la tercera renovació en 25 anys de les recomanacions del Pacte de Toledo per a la reforma del sistema públic de pensions. Després de quatre anys de debats i prop de 200 compareixences, el ple del Congrés ha adoptat les 21 recomanacions que hauran de guiar les pròximes reformes del sistema públic de pensions i que el Govern pretén escometre a partir de l’any que ve.

El document aposta per actualitzar les pensions amb l’IPC real i avançar en la separació de fonts de finançament del sistema, amb el compromís de sanejar els comptes abans del 2023. Aposta per acostar l’edat efectiva de jubilació a la real i per escollir els millors anys de cotització per al càlcul de la pensió. També propugna que els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals i recull mesures en recolzament d’empleades de la llar, dones, joves, discapacitats i immigrants. A més, prioritza els plans complementaris d’ocupació, entre altres mesures. 

Acord polític i social

Aquesta és la tercera renovació de l’acord del Pacte de Toledo del 1995, després de les revisions practicades el 2003 i el 2011.

L’informe ha tirat endavant amb els vots del PSOE, PP, Unides Podem, Junts, PNB, Més País-Equo, UPN, Compromís, Nova Canàries, Coalició Canària, el PRC i Terol Existeix. Només hi han votat en contra els dos diputats de la CUP, i Vox, ERC, EH-Bildu, Fòrum Astúries i el BNG s’han abstingut.

Abans de la votació de l’informe, han sigut rebutjats els vots particulars que havien presentat el PP, ERC, Ciutadans, EH-Bildu, Més País-Equo, Compromís i el BNG.

Després de l’acord polític aconseguit al Congrés dels Diputats, el Govern ha de buscar ara un acord social amb els agents socials (empresaris i sindicats) per a la reforma de la Seguretat Social. «Només amb la suma dels dos consensos, polític i social, aconseguirem adoptar mesures eficaces que solucionin de manera duradora els importants desafiaments a què s’enfronta la nostra Seguretat Social, que és i ha de continuar sent un instrument de vertebració, inclusió i cohesió que garanteixi la pau social i l’estabilitat política», ha afirmat la presidenta de la Comissió el Pacte de Toledo, la diputada Magdalena Valerio, a la tribuna del Congrés en el torn de presentació del document.

Vots particulars

El portaveu d’ERC, Jordi Savador, ha justificat l’abstenció del seu grup per l’absència d’una auditoria oficial que, segons ha dit, hauria de servir per avaluar les despeses impròpies assumides per la Seguretat Social durant anys. Segons el diputat, aquesta auditoria hauria de determinat «l’import d’aquests saquejos i assumir un programa de restitució a la caixa de la Seguretat Social». Salvador s’ha referit a documents de treball d’alguns compareixents en la Comissió que han xifrat en 519.104 milions d’euros la dotació que avui tindria el Fons de Reserva de la Seguretat Social si no hagués sigut per l’acumulació de despeses impròpies «durant dècades». «S’ha creat una gran mentida» ha dit el diputat d’ERC, que considera que el sistema de pensions és insostenible.

En sentit contrari, el portaveu de Vox, Pablo Sáez, ha defensat la seva abstenció sota la interpretació que l’informe és «un engany sobre la sostenibilitat del sistema».

Satisfacció

«Les recomanacions no són perfectes i ho sabem, des del meu grup hauríem anat més enllà en assumptes clau, però podem dir orgullosos que aquest acord enforteix la Seguretat Social i els seus principis fonamentals: sistema públic, de repartiment, solidaritat intergeneracional i caixa única», ha afirmat el portaveu del PP, Tomás Cabezón, després d’haver defensat restaurar els incentius als plans privats de pensions que el Govern preveu retallar el 2021.

La portaveu socialista, Mercé Perea, ha reivindicat el nou pacte com a «punt de trobada» dels «diferents models» defensats per cada formació, però ha deixat clar que suposa la derogació de facto de les «reformes neoliberals» i «marca línies vermelles» per rebutjar un sistema de capitalització de pensions privades.

«Avui aprovem un marc. Ara toca convertir-lo en reformes i lleis, i per a això necessitem que segueixi la pressió al carrer», ha dit Aina Vidal (En Comú).

Notícies relacionades

Íñigo Barandiaran, del PNB, ha demanat que el Congrés «sigui conscient del valor que té aquest acord, alhora que Genís Boadella, de Junts, ha assenyalat com el Pacte de Toledo, fins i tot amb «diferències ideològiques profundes», suposa «una manera d’entendre la política».

Amb aquest acord, tothom ha de saber «que governi qui governi en aquest país tenen garantida la seva pensió», ha fit la diputada de Coalició Canària, Ana Oramas.