Tributs

Uns 75.000 pensionistes cobren menys aquest mes a l'elevar-los la retenció per embargaments amb Hisenda

La quantitat embargada pot arribar fins a 2.513 euros en el cas d'una pensió màxima amb l'extra de Nadal

Tributs afirma que no hi ha hagut canvi de criteri en la interpretació de la norma

zentauroepp13640036 barcelona 22 7 2010     economia    pensionistas jubilados y201125170458

zentauroepp13640036 barcelona 22 7 2010 economia pensionistas jubilados y201125170458 / JULIO CARBO

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els pensionistes als quals Hisenda està embargant part de la pensió pels deutes tributaris tindran aquest novembre un descompte més gran de l’habitual en la nòmina de la paga extra en compliment de la normativa tributària, que fins ara no s’estava aplicant en aquests casos.

Fonts de la Seguretat Social calculen que hi ha uns 75.000  pensionistes als quals Hisenda ha embargat una part de la seva pensió per atendre el pagament de deutes tributaris pendents. Com estableix la llei d’enjudiciament civil per a salaris i pensions, els embargaments ja es practicaven sobre la part de la retribució que excedeix del salari mínim interprofessional (950 euros al mes, el 2020), ja que l'SMI és inembargable.

El que ha succeït aquest novembre és que molts pensionistes reben ja, de forma anticipada pel seu banc, la paga extra de Nadal. I, com que la quantitat ingressada aquest mes serà el doble, també augmenta el marge perquè Hisenda faci l’embargament.

Per exemple, una pensió màxima de jubilació (de 2.683,34 euros al mes) podria estar patint un embargament de 676 euros. Al duplicar-se la retribució al novembre (per efecte de la paga extra), la quantitat embargable passa a ser de 2.513 euros (la quantitat és més del doble, ja que s’apliquen diferents percentatges de retenció segons els trams de retribució). Al desembre, al tornar a percebre una sola paga, l’embargament tornaria a ser de 676 euros.

Antics i nous pensionistes

Així ho estableix l’aplicació estricta del criteri mantingut en diverses consultes tributàries des del 2016 i de la mateixa Direcció General d’Ordenació de la Seguretat Social el 2018. Però fins ara, aquest criteri només s’estava aplicant sobre els nous pensionistes. Aquest novembre, per primera vegada, ja s’ha aplicat el criteri a tots els pensionistes, segons ha avançat ‘El Mundo’ i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO.

Fonts d’Hisenda han aclarit que les diferents consultes vinculants estableixen que els els límits d’embargabilitat de la llei d’enjudiciament civil s’apliquen sobre la totalitat de les percepcions salarials, incloent-hi la paga extraordinària. 

Així, segons aquestes fonts, el que ha succeït és l’estricta aplicació legal d’aquest criteri adoptat en legislatures anteriors que el Govern no ha modificat. I si s’ha estès als antics pensionistes, als quals no se’ls aplicava, ha sigut per evitar «tractes discriminatoris», segons fonts del Departament de la Seguretat Social.

Llei d’enjudiciament civil

La normativa estableix que només pot ser objecte d’embargament la part del salari que excedeixi del mínim interprofessional (950 euros el 2020) conforme a l’escala fixada per l’article 607 de la llei d’enjudiciament civil. Així, si el salari o pensió és de 950 euros, no es pot practicar cap d’embargament sobre aquesta retribució.

Notícies relacionades

Si l’ingrés mensual és més elevat, es pot aplicar un embargament de fins al 30% sobre la quantitat que excedeixi l’SMI i fins i tot el doble. És a dir, si en un mes es perceben 1.800 euros, Hisenda podria embargar 255 euros (que és el 30% del que excedeix dels 950 euros de l’SMI). I és igual si aquests 1.800 euros corresponen a una mensualitat ordinària o si és el resultat de sumar la paga extra a la pensió o salari mensual.

La llei fixa un altre tram embargable del 50% per a trams de retribució entre dues i tres vegades l’SMI, i del 60% per al tram d’entre tres i quatre vegades l'SMI. Així, fins a arribar al 90% per al tram que superi en cinc vegades l'SMI (és a dir, a partir de 4.750 euros al mes). Així, per al cas d’una pensió màxima, de 2.683,34 euros, la quantitat embargable mensual (676,5 euros) s’eleva fins als 2.513 euros si se suma el cobrament de la paga extra.