mesures anticrisi

¿Quins països dediquen més ajuts directes a les empreses?

Espanya dedica a transferir recursos als sectors econòmics el 3% del PIB i el 13% a garanties o avals

53315518 59

53315518 59 / ©Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya és un dels països avançats que una menor proporció del seu producte interior brut (PIB) destina a ajuts directes o subvencions al sector econòmic. En concret, tot just el 3%, menys de la meitat que Alemanya. Quant a les mesures destinades a facilitar liquiditat mitjançant avals o garanties, com és el cas dels crèdits de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), la proporció s’eleva fins al 13%, si bé també se situa lluny de la d’altres països.

La necessitat de transferències directes en lloc de crèdit, que després incrementa el deute dels afectats, és un clamor al món de les pimes i dels autònoms  afectats per les mesures per frenar la segona onada de la pandèmia de la Covid-19.

Segons un informe elaborat per Foment del Treball, «és primordial que les administracions públiques d’Espanya comprenguin que aquest nou confinament, tot i que parcial en alguns aspectes, implica per a moltes empreses el cessament total de la seva activitat, i que en aquesta instància ja no es tracta de gestionar un problema de liquiditat, sinó de solvència i supervivència del teixit empresarial».

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, era molt directe aquest cap de setmana en una entrevista a EL PERIÓDICO al lligar la supervivència de moltes empreses a la possibilitat que hi hagi ajuts directes.  Els sindicats s’han alineat amb aquestes reclamacions de les patronals, entre les quals també s’inclou Pimec, que fins i tot han plantejat la possibilitat de demandar la Generalitat pel tancament decretat a l’hostaleria.

El Govern estudia diferents mesures en aquest sentit destinades a reforçar la solvència de les companyies petites i mitjanes, que inclouen fins i tot la possibilitat subvencions directes, com les que apliquen altres països, o obrir línies de préstecs participatius, tal com va avançar EL PERIÓDICO

En termes comparatius, Espanya es troba a la part baixa dels esforços compromesos pels governs per gestionar la crisi. Així, per exemple, Alemanya ha destinat un 7,7% del PIB en ajuts fiscals al sector econòmic, mentre que Espanya tot just un 3,5%. A més, en relació amb mesures de recolzament a la liquiditat, com les garanties, Alemanya ha dedicat recursos equivalents a un 24,8% del PIB, davant el 13,2% d’Espanya.

Segons el parer de Foment, la situació per a moltes pimes i autònoms és «dramàtica». Un clar exemple d’això va ser el col·lapse que es va produir amb les sol·licituds de l’ajuda a autònoms habilitada per la Generalitat, dirigida a facilitar 2.000 euros a 10.000 dels més de 450.000 autònoms existents a Catalunya.

En altres països s’han portat a terme més ajuts directes. És el cas d’Alemanya, on juntament amb l’anunci d’un nou tancament i confinament parcial es van anunciar transferències equivalents al 75% del volum de negoci del novembre de l’any passat per a les empreses amb fins a 50 treballadors.

El mateix tipus de companyies a França podran percebre fins a 10.000 euros de compensació mensual. A Itàlia hi ha previstes també subvencions no reemborsables per a empreses «que operen en regions caracteritzades per un escenari de gravetat alta o màxima», entre altres mesures.

Aquestes són les quantitats de despesa addicional de diferents països per combatre la crisi del coronavirus:

Alemanya

Despesa addicional: 223.000 milions d’euros

Ingressos deixats de recaptar: 30.000 milions d’euros

França

Despesa addicional: 88.900 milions d’euros

Ingressos deixats de recaptar: 13.900 milions

Itàlia

Despesa addicional: 71.500 milions d’euros

Ingressos deixats de recaptar:  2.000 milions d’euros

Espanya

Despeses addicionals: 26.800 milions d’euros

Ingressos deixats de recaptar: 6.000 milions d’euros

Regne Unit

Despesa addicional. 157.500 milions d’euros

Ingressos deixats de recaptar: 17.700 milions d’euros

EUA

Notícies relacionades

Despeses addicionals: 1,4 bilions d’euros

Ingressos deixats de recaptar: 445.000 milions d’euros