INDÚSTRIA AERONÀUTICA

Els EUA reautoritzen el vol dels Boeing 737 Max

La FAA aixeca el veto imposat el 2019 després de dos sinistres mortals

Les autoritats europees encara requeriran mesures addicionals de seguretat

zentauroepp54883517 737 max200916132210

zentauroepp54883517 737 max200916132210 / Elaine Thompson

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els Boeing 737 Max es posen de nou a la pista d’enlairament. Aquest dimecres l’Administració Federal d’Aviació dels Estats Units (FAA per al seva sigla en anglès) ha firmat la reautorització dels vols de l’aeronau, que va deixar a terra fa 20 mesos després de dos sinistres mortals a Indonèsia el 2018 Etiòpia el 2019, que van provocar 346 morts.

Aquells sinistres van revelar tant una seriosa fallada de disseny en el sistema de ‘software’ de prevenció de pèrdua de control de vol (MCAS) com altres problemes, incloent-hi el de la falta de formació dels pilots, la laxa supervisió o el tracte preferencial de les autoritats federals cap al gegant nord-americà. I ara es donen per resolts.

«El camí que ha portat a aquest punt ha sigut llarg i extenuant, però vam dir des del principi que prendríem el temps necessari per fer les coses bé», ha dit Steve Dickson, administrador de la FAA. L’antic pilot de Delta ha mirat també de reforçar la confiança en la decisió resumint-la en termes personals: «Estic 100% còmode amb la meva família volant en aquesta nau».

Mesos per als vols

La reautorització per part de la FAA no representarà el retorn immediat dels 737 Max al cel. Encara seran necessàries, per exemple, inspeccions dels avions que han estat a terra i actualitzacions al seu ‘software’, així com nous cursos de formació per als pilots. American Airlines, per exemple, ha calculat que podria fer tornar a volar aquests avions a finals d’any i altres aerolínies estimen el seu retorn per al primer trimestre del 2021.

Notícies relacionades

La decisió, no obstant, és una injecció d’optimisme per a Boeing, com la resta de la indústria aeronàutica i de l’aerolínies sacsejades ara per la crisi que la pandèmia de coronavirus ha fet global. Concretament, Boeing ha perdut per la crisi dels 737 Max prop de 20.000 milions de dòlars en costos directes i ha eliminat uns 30.000 treballs. Debilitada també davant el seu competidor europeu, Airbus, ara ha de lluitar també, com la mateixa FAA, per regenerar la seva reputació fortament perjudicada.

Europa, aviat

De moment la reautorització només afecta els EUA. Reguladors d’altres països i zones, incloent-hi l’Agència de Seguretat d’Aviació de la Unió Europea, tenen el seu propi procés en marxa. I l’organisme europeu ha donat indicacions que podria donar aviat l’aprovació al 737 Max, però també requerirà a Boeing mesures addicionals a les establertes per la FAA, com ara la instal·lació d’un nou sensor que enviï senyals al sistema de control de vol.