Un 4,9% més

El preu de la bombona de butà pujarà a partir d'aquest dimarts fins als 12,68 euros

Malgrat aquest increment, el cost de l'ampolla està per sota del marcat abans de l'inici de l'estat d'alarma al març, ja que el gener del 2020 estava fixat en 13,37 euros

butano

butano

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El preu màxim de la bombona de butà de 12,5 quilograms s’incrementarà gairebé un 4,9% a partir d’aquest dimarts, fins als 12,68 euros, segons han informat fonts del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquest increment es deu a la pujada de la cotització internacional de la matèria primera, gairebé un 20%, així com dels nolis (+8%), han indicat les mateixes fonts.

No obstant, la pujada en el preu serà més baixa a causa del límit, a l’alça o a la baixa, del 5% existent, ja que l’ampolla s’hauria encarit un 6,34%.

Malgrat aquest increment, el preu de l’ampolla està per sota del preu marcat abans de l’inici de l’estat d’alarma al març, ja que el gener del 2020 el seu preu estava fixat en 13,37 euros.

El preu màxim de venda de la bombona de butà es revisa bimestralment el tercer dimarts dels mesos senars. Aquesta revisió es calcula en funció del cost de la matèria primera (propà i butà) als mercats internacionals, així com del cost dels nolis (transport) i l’evolució del tipus de canvi euro-dòlar.

Aquest nou preu de la bombona de butà estarà vigent durant dos mesos, fins al tercer dimarts del pròxim mes de gener, quan es revisarà de nou.

El gas liquat de petroli (GLP) envasat és una barreja d’hidrocarburs, principalment composta de butà, que serveix com a alternativa al gas natural per al seu consum energètic en envasos de pressió, especialment en poblacions o nuclis urbans sense connexió a la xarxa de gas natural.

Notícies relacionades

Actualment es consumeixen 68 milions d’envasos de GLP de diferents capacitats, 53 milions dels quals es troben subjectes al preu màxim regulat (el 78%). Es tracta d’un combustible en retrocés, ja que del 2009 al 2018 el consum total de GLP envasat ha descendit un 20%.