¿OFICI EN EXTINCIÓ?

Un venedor de butà: «Ara venc unes cinc bombones al dia i abans, 60 cada setmana»

La propines «imposades» per alguns repartidors allunyen els consumidors, que cada vegada més opten per comprar el gas enllaunat a la gasolinera més pròxima

zentauroepp51401930 barcelona  16 12 2019   barcelona bombonas de butano a la ve191216175253

zentauroepp51401930 barcelona 16 12 2019 barcelona bombonas de butano a la ve191216175253 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

«¿Em podràs portar una bombona demà?».Aquest és un dels whatsapps que ha rebut al mòbil Mobeen, un venedor de butà d’origen pakistanès que reparteix pel barri de Bon Pastor de Barcelona. «Fins al passeig de Santa Coloma», afirma el jove. El repartiment de les zones es compleix al peu de la lletra. Només fa unn mes que treballa repartint el gas envasat de sempre –ara n’hi ha de més lleugeres– però coneix bé l’ofici perquè el seu pare i el seu germà també són repartidors. «El meu pare reparteix per Sant Andreu, del carrer de Rubén Darío fins a la rambla [de Fabra i Puig]», diu el Mobeen.

L’única tecnologia que ha arribat al sector és la delsmissatges instantanis, que facilita una mica la feina a repartidors com el Mobeen perquè poden anar amb seguretat. Fora d’això, el dia a dia del venedor de butà ha canviat molt poc o gens en els últims anys.«El camió ens deixa allà amb unes vuit bombones, fem voltes i la gent ens veu», afirma el jove, que diu que en ven entre quatre o sis al dia.

El Mobeen està venent les bombones de butà de Repsol a 13,4 euros. Propina, lògicament, no inclosa. «De vegades ens donen un o dos euros»,diu. Sense entrar en detalls, diu que cobra molt poc però que tampoc té pensat canviar de feina. Just en aquell moment apareix un veí del carrer de Claramunt,Jacinto Lorente, de 77 anys. Li’n demana una i el jove l’hi porta. «Ara només la comprem per a l’estufa», afirma aquest exfuncionari.

A un parell de carrers hi hala gasolinera del carrer de Sant Adrià, una franquícia de Repsol. Allà la venda de bombones ha augmentat en els últims anys. «En tenim des de fa set anys i últimament venem més. Algunes persones s’han tret el gas perquè és car i es posen bombona, sobretot en barris humils com Bon Pastor». És la teoria de l’encarregat de l’estació de servei,Federico Vega, que fa 27 anys que hi treballa. «També hi ha veïns que m’han explicat que han arribat a pagar 20 euros perquè els pugin una bombona a casa i per això la compren aquí.Suposo que aquests repartidors cobren poc i es busquen la vida incloent-hi la propina perquè no els arriba»,diu Vega, que ara mateix té la bombona a 12,74 euros. Amb l’IVA i 0,76 euros en concepte de manipulació (els tenen apilats i amb pany i clau).

Resisteix en alguns barris

Notícies relacionades

El desembre era el millor mes de l’any, l’agost dels venedors de butà. S’ajunten el fred i l’esperit nadalenc, tot i que les estrenes que poden rascar en cada replà no solen superar els dos euros. El volum de negoci per als repartidors de butà ha disminuït, asseguren els repartidors consultats per aquest diari. «Ara en venc unes cinc al dia i abans venia unes 60 cada setmana»,confirma el pare de Mobeen, que prefereix no donar el seu nom i assegura que no recorda la seva edat. Té uns 70 anys, segons el seu fill, i puja les bombones d’una en una quan fa un temps les carregava de dos en dos. Porta una mena de faixa perquè li fa mal l’esquena i no sap quan es retirarà. «Molts venedors de butà som pakistanesos –explica el pare–, també hi ha algun marroquí, perquè els espanyols no volen treballar d’això. Diuen que és molt dur i es guanya poc». 

El repicar dels repartidors va deixar de formar part del paisatge sonor de molts barris. Amb tot, resisteix en alguns barris com Bon Pastor, també al veí districte de Nou Barris, i especialment a les zones de Canyelles i Guineueta. Allà tenen bastants clients. Com Dolores Rodríguez, de 82 anys, tot i que en compra un parell de vegades a l’any a tot estirar. «Visc sola i una bombona em pot durar sis o set mesos. Podria posar-me gas ciutat però no em surt a compte. Per uns 30 euros a l’any de butà m’apanyo», explica aquesta octogenària, que confirma el mal costum d’alguns repartidors d’agenciar-se part del canvi com a propina. «Si em cobren el preu correcte sempre dono un euro de propina, tot i que no hi estigui obligada. Em fan un favor perquè jo no la puc pujar». 

Temes:

Repsol Energia