Coronavirus
50 indústries reben subvencions per transformar-se pel virus
El Govern destina 11 milions d'euros a companyies que han reorientat la producció
Unes 350 empreses amb projectes per valor de 100 milions van demanar recolzament en la convocatòria

rosas53174678 grupo mondragn maquinaria mascarillas ejrcito200425131108 /
Espanya va arribar a la crisi del coronavirus sense prou material sanitari per afrontar-la. Durant el confinament, faltaven mascaretes, respiradors i tota mena de material de protecció. L’especulació del mercat xinès, l’únic que disposava d’aquests productes en massa, i la demanda gegant van portar centenars d’empreses espanyoles, comandades pel Govern, a augmentar la producció o reorientar la seva activitat. Gran part d’aquest esforç ha quedat arrelat en moltes d’elles.
Un exemple va ser l’empresa Mondragón, que va posar en marxa una nova línia de producció gràcies a un contracte amb l’Executiu per posar a disposició de les autoritats sanitàries 60 milions de mascaretes durant sis mesos, a raó de 10 milions per mes.
De l’artilleria als respiradors
Però no va ser l’única, també la madrilenya Escribano va reconvertir en el pitjor moment de la pandèmia la seva producció d’artilleria i sensors balístics per ajudar Hersill a elaborar respiradors i la catalana Antonio Puig i la murciana Tahe han passat de fabricar perfums a fer gels hidroalcohòlics. La firma tèxtil Gari Gimeno va canviar les bates i les camises de dormir per la fabricació de mascaretes, igual que la multinacional de fabricació de productes absorbents d’higiene íntima amb seu a Segòvia, Drylock, o l’empresa cordovesa de solucions per al sector del fred, Efficold.
D’altres van optar per augmentar la seva producció davant la demanda gegant, com la granadina Vircell, que es dedica al desenvolupament i fabricació de kits per al diagnòstic in vitro de diferents malalties, que va incrementar la fabricació de tests PCR per a la detecció de la Covid. Al País Valencià, una dotzena de firmes de València i d’Alacant s’han beneficiat del del recolzament per emprendre projectes relacionats amb la Covid.
D’animals a humans
La reconversió continua en peu davant la imminent necessitat de produir una vacuna. El millor exemple és la de Pontevedra Cz Veterinaria. Dedicada principalment a la fabricació de vacunes i productes farmacològics per a animals, ha decidit destinar part de la seva inversió en R+D per optar a la fabricació de lots clínics de la futura vacuna del coronavirus.
El Ministeri d’Indústria ha seleccionat un total de 50 companyies –entre elles les citades-– a les quals ha atorgat una subvenció que, en conjunt, arriba als 11 milions d’euros.
El departament que dirigeix Reyes Maroto va rebre més de 350 sol·licituds a aquesta convocatòria d’aquests ajuts per valor de 101 milions d’euros. Finalment en va seleccionar 50 per un total de 10,9 milions d’euros. La majoria han sigut empreses que van reconduir la seva fabricació cap a la producció de mascaretes i solucions hidroalcohòliques, productes avui de consum diari massiu.
Només a Catalunya hi ha 10 d’aquestes companyies, de les quals 9 són a la província de Barcelona (Air Val International, Puig, Cinteria Hispano Ítalo Americana, Gari Gimeno, Laboratoris Cosmètics Lamarvi, Redfluid, Salló Kyra i Stat-Dx Life), una a Girona (Garcia de Pou) i una altra a Lleida (Tecymain).
Tovalloletes amb solució hidroalcohòlica
Notícies relacionadesUn exemple és la centenària empresa familiar gironina Garcia de Pou (des del 1884), dedicada a la fabricació de productes no alimentaris d’un sol ús, que ha apostat per reforçar la seva línia de producció de tovalloletes amb solució hidroalcohòlica en envasos individuals. La inversió d’uns 320.000 euros a nova maquinària ha sigut subvencionada en un 80% per Indústria i ha anat acompanyada de nous llocs de feina i la seva consegüent formació. «Aquesta inversió ens permetrà atendre totes les comandes», augura Aleix Palau, director financer de Garcia de Pou, que proveeix hotels, restaurants, bars i clients a l’engròs.
L’existosa resposta de les empreses permetrà disposar de prou material per proveir «el sistema nacional de salut i el conjunt de la població, augmentar la capacitat exportadora i la generació d’ocupació i estar més ben preparats per fer front a la pandèmia», va indicar la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme quan es van anunciar els resultats preliminars d’aquests ajuts. Per fer-se’n una idea, Espanya abans de la pandèmia fabricava menys de 100.000 unitats de mascaretes al mes, en l’actualitat aquesta xifra ascendeix a 110 milions.
Les 50 beneficiàries de la subvenció
A Barcelona: Air Val International, Puig, Cinteria Hispano Ítalo Americana, Confecciones Gari Gimeno, Laboratorios Cosméticos Lamarvi, Redfluid, Salló Kyra i Stat-Dx Life
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"