Entrevista

Sánchez Llibre: «Hi ha sectors que depenen dels ajuts directes per sobreviure»

El president de Foment del Treball reclama a Pedro Sánchez un pla de xoc empresarial i critica el «desgovern» que viu Catalunya

video-foment / periodico

6
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Josep Sánchez Llibre (Vilassar de Mar, 1949) compleix dos anys i una setmana al capdavant de la centenària patronal catalana Foment del Treball. Li ha tocat capejar una crisi sense precedents que ja ha començat a cobrar-se les primeres víctimes entre el teixit empresarial català i que amenaça de cobrar-se’n moltes més.

¿De l’1 al 10 com valoraria fins ara la gestió del Govern de la pandèmia? 

No soc epidemiòleg i, per tant, no faré cap valoració de les qüestions sanitàries. Des d’un punt de vista empresarial, hem fet curt, som a la cua de les transferències directes que han donat els països que competeixen amb nosaltres a la Unió Europea. Sense deixar de valorar positivament mesures com els ertos o els avals ICO.  

¿Què proposa? 

El Govern ha de posar en marxa de forma immediata un pla de xoc per injectar 50.000 milions d’euros en transferències directes a les empreses i grups vulnerables. Els sectors de l’hostaleria, la restauració, el comerç, el transport, la cultura o l’esport en depenen per sobreviure. Espanya ha gastat en ajuts a les empreses el 3% del seu PIB, mentre que a Itàlia hi han destinat el 4,5%, a França, el 4,6%, i a Alemanya, el 7,7%. 

«Espanya ha invertit la meitat que Alemanya en ajuts directes a les empreses»

Una de les vies que ja ha posat en marxa el Govern és entrar en el capital de les empreses en fallida, ¿és viable per al que proposa? 

És un mecanisme interessant per evitar que grans empreses siguin comprades a preus de demolició per taurons financers. Però això al nivell de les pimes és inviable. I a més la injecció ha de ser immediata. Només pot ser a través de transferències directes.

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre / jordi cotrina (el periódico)

¿Tenen constància que hi hagi empreses que estiguin tornant les exoneracions dels ertos per poder acomiadar?

No. Les empreses el que volen és obrir. Hi ha sectors que estaran en erto permanent tot el 2021 per falta de demanda. Però n’hi ha d’altres que estan en erto obligades per les decisions dels governs, segons la meva opinió, excessivament agressives per part del Govern de la Generalitat.

¿Quina opinió li mereixen els Pressupostos del Govern?

La situació excepcional requereix mobilitzar un Pressupost expansiu per invertir en la modernització de l’economia i en infraestructures, com el corredor del mediterrani o el quart cinturó de Barcelona... Però no té gaire sentit que, en un moment en què cap país està apujant impostos, Espanya ho faci. Probablement el PSOE ho ha fet condicionat pel seu soci de Govern, Unides Podem. 

Demana uns Pressupostos expansius, però alhora que no s’apugin els impostos. ¿Com se sosté llavors la despesa?

Hi ha una manera efectiva d’augmentar els ingressos tributaris i és plantejar una lluita efectiva contra l’economia submergida. No té sentit que el 25% del PIB estigui en l’economia submergida. Si rebaixéssim 10 punts de l’economia submergida l’Estat ingressaria 40.000 milions d’euros més.

«No s’han d’apujar impostos, sinó combatre l’economia submergida»

Per a això ja no arribem... ¿Només ens queda el deute? 

Sí. Espanya, tal com preveu l’FMI, mentre l’economia no creixi, necessita mantenir la despesa pública a través dels mecanismes que permeten el BCE i els fons de recuperació europea per intentar evitar el tancament de moltes empreses i que l’atur pugi a taxes similars a les de l’última crisi, per sobre del 25%. Sembla que amb la vacuna en els pròxims 12 mesos podrem començar a sortir d’aquesta sotragada. I llavors serà el moment de plantejar una reforma fiscal i, si fos necessari, apujar els impostos per poder reduir el deute públic. A curt termini no hi ha cap altre remei per salvar l’economia. I també per preservar la cohesió social. Perquè tot això comportarà més desigualtat social, salaris a precari, més atur... 

¿És partidari, doncs, d’apujar el salari mínim a 1.000 euros? 

A Foment sempre hem sigut partidaris d’un nou contracte social i això exigeix millors salaris. En això hem sigut pioners com a patronal. Però en aquests moments, amb la situació de crisi actual, no puc valorar aquesta pujada a 1.000 euros. Si la situació fos la normal... però en un moment en què les empreses estan tancades i pugnen per sobreviure... Em reservo la meva opinió per quan sortim d’aquesta.

El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre / jordi cotrina (el periódico)

¿Quin recolzament haurien de tenir aquests Pressupostos? 

En un moment excepcional ens hauria agradat que s’hagués arribat a un consens amb el partit majoritari de l’oposició [el PP]. Les qüestions partidistes s’han de deixar de banda, aquests han de ser uns Pressupostos per a la recuperació. Finalment no va ser possible... A Espanya, malgrat que la situació estigui al límit, sempre és molt difícil arribar a aquest consens. 

¿L’empresari català té un interlocutor en el Govern? 

La interlocució de Foment amb el Govern és excel·lent, però falta complicitat en les decisions de fons. Moltes de les decisions econòmiques que ha pres el Govern han estat sense consultar-nos. Ens han convocat, ens les han explicat, però no hem pogut dir la nostra.

«Catalunya necessita un Govern solvent i estable, som davant d’un en descomposició»

En temes com el teletreball o els ajuts als autònoms unes conselleries diuen una cosa i unes altres una altra. ¿Falta lideratge en el Govern?

El que necessita Catalunya és un Govern solvent i estable i que tingui un full de ruta orientat al benestar de la societat. I ara no el tenim. Estem, lamentablement, davant un Govern en descomposició; davant un desgovern. I ho pateixen les empreses, els treballadors, els autònoms... El que vam veure l’altre dia va ser humiliant. Fan falta ja unes eleccions.

Els fons europeus seran clau, ¿les empreses estan preparades? 

Sí, el teixit empresarial és molt competitiu i els projectes tractors que possibilitin la recuperació sortiran. El repte que tenim per davant és que aquests fons també arribin a les pimes. Per part de les patronals no quedarà.

¿Tem que Catalunya surti perjudicada en el repartiment? No seria la primera vegada...  

Intentarem evitar-ho. Crec que no passarà. I s’ha de reconèixer que en les inversions consignades en el Pressupost del 2021 hi ha hagut un canvi de tendència. No hem revertit encara el dèficit, però hi ha hagut un canvi de tendència. Per això s’ha d’intentar que els Pressupostos s’aprovin i s’executin al 100%. 

El president de Foment, Josep Sánchez Llibre / jordi cotrina (el periódico)

Al Círculo Ecuestre va plantejar una mobilització empresarial contra l’alcaldessa Ada Colau, ¿ha prosperat, aquesta tesi? 

Hem sigut molt crítics amb la seva gestió respecte a la mobilitat urbana. No ha escoltat als sectors afectats, malgrat que en diverses ocasions li he demanat reunir-nos i no ens ha rebut. Ens agradaria que l’alcaldessa canviés d’actitud. Però aquesta causa no la dono per perduda i continuaré buscant espais de diàleg. 

«Colau no escolta els sectors més afectats per la seva gestió de la mobilitat urbana»

Notícies relacionades

Una altra pugna és la de la Cambra i l’intent del Govern de tramitar per lectura única la nova llei de Cambres. ¿Prosperarà?

Vaig ser ponent de l’última llei de cambres al Congrés [quan era diputat per Unió] i els tinc molt respecte. Junts i ERC han fet seu el plantejament de la Cambra, que va en una direcció que és antiestatutària i anticonstitucional. I això els hi hem dit de manera unànime tots els agents socials de Catalunya. No és el paper que correspon a les Cambres.