Perspectives

L'FMI també veu «optimistes» les previsions del Govern per al 2021

El fons preveu un creixement del 7,2% per a l'any vinent amb riscos a la baixa, davant el 9,8% de l'Executiu

L'organisme insta el Govern a centrar els nous ajuts en empreses viables i en famílies vulnerables

kristalina-georgieva

kristalina-georgieva / BRENDAN SMIALOWSKI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Fons Monetari Internacional (FMI) també veu «optimistes» les previsions de recuperació econòmica sobre les quals el Govern ha construït el projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2021. Així ho qualifica l’organisme al seu informe definitiu d’aquest any sobre l’economia espanyola publicat aquest divendres, i se situa en línia amb les observacions que ja han formulat el Banc d’Espanya l’Autoritat Fiscal (Airef).

L’organisme que dirigeix Kritalina Georgieva ja va publicar un avanç d’aquest informe el 30 de setembre. En la seva nova versió, l’informe complet incorpora dades més recents, fins al 27 d’octubre. «Les previsions macroeconòmiques que suporten el pla pressupostari del Govern són optimistes», afirma. L’Executiu preveu un creixement pròxim al 10% per al 2021 (9,8%) davant el 7,2% que projecta l’FMI i les discrepàncies, segons l’organisme, tenen a veure que el Govern preveu una absorció plena dels 27.000 milions de fons europeus pressupostats per a l’any vinent, i confia que això generarà un efecte multiplicador de l’1,2% sobre l’economia espanyola. L’FMI rebaixa aquestes expectatives i per això la seva previsió de creixement és menor.

L’FMI interpreta que el fort creixement experimentat per l’economia espanyola en el tercer trimestre (del 16,7%) podria fer pensar en una reducció de la caiguda per al conjunt de l’any respecte al previst per l’organisme internacional (del 12,8%, davant la caiguda de l’11,2% que estima el Govern). «No obstant, el ressorgir del virus i la resposta de les autoritats afegeixen riscos sobre les previsions a curt termini», afirma. I afegeix que «un quart trimestre més feble de l’esperat podria dificultar els objectius de creixement del PIB projectats per al 2021» pel mateix FMI.

En relació amb el projecte de Pressupostos, l’organisme acull «amb satisfacció» els canvis per augmentar la progressivitat dels impostos i la capacitat de recaptació, i encoratja noves reformes de les pensions que tendeixin, sobretot, a acostar l’edat efectiva de jubilació a l’edat legal.

També saluda la introducció de l’ingrés mínim vital i advoca per reformes al mercat laboral per frenar la dualitat entre els contractes fixos i temporals, millorar la formació, incorporar més joves i reduir la bretxa salarial de gènere.

Empreses viables

Notícies relacionades

Al seu informe sobre Espanya, l’FMI «felicita» les autoritats espanyoles per la implementació de mesures econòmiques i socials des de l’esclat de la pandèmia. L’organisme insisteix en la importància que el recolzament polític continuï «fins que la recuperació estigui fermament en marxa», però considera que «a mesura que la pandèmia retrocedeixi», les mesures haurien de focalitzar-se «cada vegada més sobre grups vulnerables i empreses viables».

Els directors de l’organisme insten el Govern a donar prioritat a reforçar el capital d’empreses viables, en particular, de les petites i mitjanes empreses (pimes) i advoquen per donar facilitar als processos de reestructuració del deute privat, per evitar les fallides i liquidacions d’empreses.