negociacions en curs

Llei Rider: CCOO i UGT plantegen un registre d'algoritmes per controlar les plataformes

Els sindicats exigeixen també a Treball un arxiu públic d'empreses que operin a Espanya per determinar quins utilitzen autònoms i quines han d'ocupar assalariats

riders

riders / Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les negociacions entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats per a una nova regulació del treball a les plataformes digitals avancen. Les parts han tancat la tarda d’aquest dimarts una nova reunió en què els sindicats han posat sobre la taula la seva exigència de crear un registre d’algoritmes per controlar l’activitat econòmica de les plataformes digitals.

Així ho han manifestat CCOO i la UGT en un comunicat posterior a la trobada, sobre el qual la CEOE ha declinat fer valoracions. El Ministeri de Treball ha remès una nova proposta revisada a les parts que tornaran a debatre en una pròxima reunió fixada per a dijous de la setmana que ve.

Les centrals han mogut fitxa i han defensat la seva nova via legal per a les plataformes digitals, en una proposta que inicialment van mirar de consensuar amb la CEOE. Les diferències entre els agents socials no ho han fet possible, en tant que la patronal no veu amb bons ulls l’obligatorietat d’un registre públic ni de plataformes digitals ni d’algoritmes, tal com plantegen les centrals.

La pretensió de CCOO i la UGT va més enllà de reglar les condicions laborals directes dels treballadors que operin a les plataformes i busquen un control sobre els algoritmes, que juguen un paper clau en el mètode d’organització del treball en firmes com GlovoAmazon Deliveroo.

Facilitar la tasca a jutges i inspectors

El plantejament fins ara del Ministeri de Treball ha sigut el de «bolcar» la recent sentència del Tribunal Suprem sobre un repartidor de Glovo, en la qual l’alt tribunal dictaminava la seva laboralitat. I, per tant, ratificava el criteri mantingut fins ara per Inspecció de Treball que considerava que els ‘riders’ operen com a falsos autònoms.

La idea de les centrals és que aquest registre d’algoritmes sigui una drecera per als jutges i Inspecció de Treball a través del qual accelerar els possibles judicis per dilucidar si la relació d’un treballador és laboral o mercantil. Una cosa que encaixa en la filosofia expressada per la ministra Yolanda Díaz, que fins ara ha defensat que la nova llei ha d’aplanar el camí perquè els magistrats facin complir la legislació ja vigent.

Notícies relacionades

El registre de plataformes és, no obstant, el pilar en la proposta sindical. A través del mateix, aquest sí de tall públic i accessible per a tothom, les centrals pretenen regular els criteris que determinen quan una plataforma digital pot fer servir autònoms i quan compleixen les característiques pròpies d’un assalariat i les empreses els han de tenir com a tal.

No hi ha sobre la taula, segons coincideixen diferents fonts coneixedores de les negociacions, una fórmula intermèdia que permeti que autònoms i assalariats exerceixin funcions similars i convisquin en una mateixa empresa. Una cosa que sí que ha acabat passant en països com Itàlia, on en determinades firmes s’ha acabat imposant un model mixt. Dijous es reprenen les negociacions a la taula de diàleg social.