mercats

Les borses es disparen per la vacuna de Pfizer i BioNTech i la victòria de Biden

L'Ibex 35 supera un ascens del 8,57% i registra la pujada diària més gran d'aquesta dècada i la cinquena de la seva història

El mercat nord-americà s'incorpora a la festa borsària internacional, amb guanys per sobre del 4%

vacuna / periodico

3
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Les borses europees s’han disparat aquest dilluns, impulsades per l’anunci d’una vacuna «eficaç en un 90%» contra la Covid-19, tan esperada pel món i pels mercats. L’Ibex 35, el principal índex del mercat espanyol ha registrat un ascens del 8,57%, fins als 7.459 punts, amb els valors turístics –els més afectats per la pandèmia– amb registres a l’alça poc habituals. Aquest és el cas d’Amadeus (15%), Aena (14,8%), Meliá Hoteles (37%) i IAG (26%). L’indicador espanyol aconsegueix la pujada diària més gran de la dècada. De la mateixa manera, els principals parquets continentals han registrat ascensos que arriben a superar el 5%. El DAX de Frankfurt ha avançat el 4,95%, mentre que el CAC de París ha guanyat més del 7,52%% i l’FSE de Londres, el 4,95%.

També Wall Street s’ha sumat a la festa compradora amb un ascens per sobre del 4,5% en l’obertura, impulsada per companyies com American Airlines, que s’ha disparat un 22%, mentre que les empreses ‘queda’t a casa’ –com se les coneix al mercat–, tipus Zoom Video Comunications o Peloton Interactive –plataforma interactiva de fitnes–, han registrat pèrdues que superen el 18%. El Dow Jones ha tancat amb una alça del 2,95% i l’S&P ha guanyat un 1,17%.

Les companyies Pfizer i BioNTech han explicat que, fins ara, no han trobat problemes de seguretat seriosos en el seu tractament i esperen sol·licitar l’autorització d’ús d’emergència dels EUA a finals d’aquest mes. BioNTech es dispara entorn del 19%; i Pfizer, fins al 8% al tancament del mercat europeu i impulsen amb elles els sectors més castigats per la crisi sanitària.

Cinquena pujada de la història de l’Ibex

El d’aquesta jornada no és l’ascens més gran del mercat espanyol des de la crisi financera. El 2008 i el 2010 van ser anys molt proclius a moviments abruptes tant a la baixa com a l’alça dels mercats. L’ascens més gran de l’indicador correspon al 10 de maig del 2010, amb una alça del 14,43% per celebrar el paquet de mesures aprovat per la Unió Europea i l’FMI per portar a terme el rescat de Grècia. No obstant, la pujada d’aquest dilluns és la més voluminosa de l’última dècada. La revalorització se situa per davant del 8,1% aconseguit el 25 octubre del 2008, el dia en què el Govern nord-americà va decidir injectar 16.000 milions d’euros en el gegant Citigroup perquè pogués remuntar la crisi financera.

En aquesta ocasió, i com ha ocorregut en la resta de mercats, ha destacat l’avenç dels valors més castigats per les restriccions de mobilitat imposades per la crisi sanitària. El sector turístic i, particularment l’aeri, s’ha vist reforçat en aquesta jornada. En els parquets europeus destaquen valors com Air France (27%), Ryanair (13%) i Lufthansa (17,9%), unes reaccions que posen de manifest que les aerolínies ofereixen un elevat descompte respecte a altres companyies. La pèrdua de valoració en alguns casos superaven el 50%.

A més de les companyies relacionades amb el sector turístic i, també dels bancs, les empreses dels sectors més beneficiats per la victòria del demòcrata Joe Biden als EUA estiren també els indicadors. A Espanya destaca el sector de les energies renovables. Està previst que l’Administració demòcrata destini una partida més gran a la descarbonització energètica.

L’efecte de les eleccions

Els inversors van començar la setmana festejant que amb l’arribada de Joe Biden a la Casa Blanca s’aclareixen grans incerteses a l’altre costat de l’Atlàntic. També per als mercats era positiu que els conats de Donald Trump de no acatar els resultats estiguin cada vegada més en dubte per la fortalesa institucional del país.

Notícies relacionades

Els inversors s’han retirat dels actius refugi i han abocat l’efectiu al mercat de rendes variable, estretament vinculats al creixement econòmic. «El mercat alcista té un munt de munició per seguir endavant», va comentar a Bloomberg Chris Larkin, de Trade Financial. «Amb més certesa entorn de les eleccions, un trimestre sòlid de guanys a molts sectors amb notícies extremadament positives en el front de les vacunes, hi ha poca cosa que pugui aturar el mercat», va afegir.

«La neteja de la boira electoral ha permès que els fonaments del mercat tornin a enfocar-se, cosa que ha resultat en un fort impuls a l’alça», ha comentat Seemas Shah, cap d’estratègia de Principal Global Investors. «Les condicions financeres favorables, impulsades per una política monetària històricament acomodatícia i reforçades per les accions dels bancs centrals són molt positives, mentre que les notícies recents sobre vacunes suggereixen que un retorn a la normalitat hauria d’arribar tard o d’hora», ha afegit.