crisi de la Covid

Els empresaris es mobilitzen per evitar un segon confinament

Pimec porta els tests d'antígens als polígons catalans, la CEOE pretén recuperar l'ús de les 'apps' de rastreig en les empreses i els sindicats s'aboquen al teletreball

zentauroepp55762898 eco201105142015

zentauroepp55762898 eco201105142015 / ANNA MAS

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Objectiu evitar un segon confinament. Aquest és la consigna marcada a foc al front de gran part de l’empresariat aquests dies, en vista del temor que l’Administració acabi de rubricar un segon tancament a l’economia com el de primavera i les empreses hagin de passar a punt mort. L’alerta existeix i patronals com Pimec han començat a moure fitxa portant als polígons de Catalunya els tests ràpids d’antígens per reforçar els rastrejos i la sensació que els centres de treball són llocs segurs. A tot Espanya, la CEOE ha recuperat el seu compromís de promoure l’ús d’‘apps’ de rastreig en les empreses i els sindicats s’estan abocant amb el teletreball.

La Cambra de Comerç de Barcelona va reclamar recentment a la Generalitat que fes tests ràpids més enllà de l’àmbit sanitari per contenir l’escalada del virus i evitar un nou tancament total de l’economia. Va taxar la factura d’aquest tancament en 3.000 milions perduts en 15 dies d’un hipotètic segon confinament. Pimec ha decidit anar més enllà de les paraules i aquest dijous ha plantat campament al polígon de Can Feu, a Sant Quirze del Vallès (Vallès Occidental).

La patronal de les petites i mitjanes empreses inicia una campanya de test d’antígens per a aquells treballadors que ho sol·licitin. Un ritual que en les pròximes setmanes repetirà a centres industrials de les Franqueses del Vallès (Vallès Oriental), Sant Fruitós de Bages (Bages) i Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat). «És un complement, una manera més d’anar acotant les possibilitats de contagi per als treballadors», ha afirmat el president de Pimec, Josep González; flanquejat per l’epidemiòleg i exassessor del Govern Oriol Mitjà.

Un treballador se sotmet a un test d’antígens al polígon de Can Feu / Anna Mas (EL PERIÓDICO)

El missatge que ha volgut transmetre Pimec –dirigit més enllà del polígon– és que els centres de treball són espais segurs. I que la indústria i la construcció no poden córrer la mateixa sort de bars, restaurants, centres comercials i locals culturals. «[El test d’antígens] és una llum al final del túnel per evitar nous confinaments i esperem que això ajudi a mantenir l’economia a la superfície i es puguin obrir bars i restaurants», ha declarat Mitjà.

Apps de rastreig pendents

El temor d’un nou tancament gairebé total de l’economia porta planant entre l’empresariat de tot Espanya des dels primers rebrots estiuencs. Però no ha sigut fins a mitjans d’octubre quan han començat a saltar les alarmes. La CEOE i la Cambra de Comerç d’Espanya van transmetre al seu dia un SOS per estendre l’ús de les apps de rastreig –com la Radar Covid– als centres de treball. Una negociació que la gran patronal espanyola no ha arribat a plantejar als sindicats i que ara pretén reimpulsar.

«Trucaré als sindicats i a les empreses i farem campanya real perquè entre tots ens posem el Radar Covid», ha dit aquest dijous el president de CEOE, Antonio Garamendi; en un acte amb periodistes. «L’important és que el país no es pari», ha afegit. A l’espera de si finalment les ‘apps’ de rastreig aterren a les empreses, el recurs del ‘mentrestant’ està sent la promoció del teletreball. Una eina que, més enllà de la polèmica aixecada a Catalunya per l’encreuament de declaracions entre malavinguts socis de Govern, va guanyant terreny.

«L’important és que el país no es pari»

Antonio Garamendi

President de la CEOE

En aquest tema els sindicats estan sent més entusiastes que algunes direccions empresarials i la consigna és collar en aquelles companyies on es tingui certa organització. A firmes com Seat, la primera empresa en nombre de treballadors de Catalunya, aquesta setmana s’ha pactat habilitar al 100% l’exercici a distància per al personal d’oficines (unes 5.500 persones).

Mobilitat a la baixa

Notícies relacionades

Impossible saber, amb certesa i ara per ara, quants contagis es produeixen al centre de treball i en el transport públic per anar i venir de la feina. Els informes oficials del Ministeri de Sanitat només comptabilitzen un grapat de casos en què la infecció s’ha pogut relacionar directament amb aquests mitjans de transport, tot i que per a la majoria de les persones sigui difícil localitzar el punt exacte on s’han contagiat. Tot i així, els experts destaquen que els espais tancats, amb mala ventilació i on conflueixen grans quantitats de persones són els escenaris de més risc. Més si es té en compte que fins al 75% dels contagis podrien produir-se per l’aire.

La mobilitat ha baixat el 10% a Barcelona des que el teletreball ha tornat a ser prioritari

El cert és que les limitacions imposades pel Govern de la Generalitat sobre certes activitats i la promoció del teletreball estan aconseguint reduir la mobilitat. En els primers tres dies d’aquesta setmana TMB ha registrat una mitjana de 1.087.000 validacions a la seva xarxa de metro i autobusos. Una xifra que representa un 10% menys de la mitjana registrada els dies 19, 20 i 21 d’octubre, després de la resolució de Salut que establia la prioritat del teletreball i altres restriccions a l’activitat. D’altra banda, l’ús del transport privat també ha descendit. A la capital catalana han entrat pels principals accessos entre el 10% i el 15% menys de vehicles aquesta setmana, en comparació amb l’afluència mitjana de l’any anterior, segons dades del Servei Català de Trànsit.

Temes:

CEOE Empreses