A madrid i Barcelona

Inspecció de Treball considera falsos autònoms 4.066 repartidors d'Amazon

La 'policia laboral' aixeca acta als centres de Madrid i Barcelona després d'una denúncia d'UGT

FILE PHOTO: The logo of Amazon is seen at the company logistics center in Boves, France, November 5, 2019. REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo

FILE PHOTO: The logo of Amazon is seen at the company logistics center in Boves, France, November 5, 2019. REUTERS/Pascal Rossignol/File Photo / PASCAL ROSSIGNOL (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Inspecció de Treball ha dictaminat que els repartidors d’Amazon Flex, el servei d’entrega a domicili del gegant logístic, operen com a falsos autònoms. La ‘policia laboral’ ha detectat un total de 4.066 persones treballant sota aquesta modalitat als centres de San Fernando de Henares (Madrid) i el Prat del Llobregat (Barcelona), després de sengles denúncies d’UGT. Per a això ha interposat requeriments de cotitzacions pendents a la Seguretat Social i els pagaments que haurà d’assumir freguen els sis milions d’euros, segons ha pogut confirmar EL PERIÓDICO. 

El nom d’Amazon se suma a la llista negra de plataformes digitals de repartiment que reben un correctiu d’Inspecció de Treball. Després de les clatellades a ‘apps’ com Glovo Deliveroo, la ‘policia laboral’ ha tancat diligències en aquesta ocasió contra Amazon. El seu sistema de repartiment, basat en conductors donats d’alta com a autònoms que recullen els paquets que els assigna la multinacional i els reparteixen per les direccions designades no és lícit. Els inspectors consideren que aquest model organitzatiu no permet autonomia real als repartidors i que aquests haurien d’operar com a assalariats.

Notícies relacionades

El criteri manifestat per Inspecció de Treball l’hauran de validar els tribunals i el gegant logístic no està obligat a abonar de manera immediata les cotitzacions endarrerides a la Seguretat Social. Perquè un dels principals atractius empresarials del model d’autònoms és que la companyia s’estalvia un percentatge significatiu de costos laborals, al no haver de cotitzar per l’atur, les vacances o les mesures de prevenció de riscos, entre d’altres.

Ara comença un procés judicial que en casos com Glovo o Deliveroo s’ha arribat a allargar anys. I durant el mateix les firmes han continuat operant sota el mateix model. De fet, Glovo, amb sentència en ferm en el Tribunal Suprem dictant que un dels seus ‘riders’ és fals autònom, encara continua funcionant de la mateixa manera. I les causes judicials que estan pendents de fer definitius els requeriments milionaris d’Inspecció de Treball encara no són definitius. Si els requeriments plantejats per Inspecció fructifiquen en el cas de Madrid i Barcelona, Amazon haurà d’abonar 6,15 milions d’euros.

Temes:

Amazon Ocupació