front comú

Espanya i Itàlia estrenyen la seva aliança a la UE

Sánchez i Conte participen dimarts en un fòrum a Roma on es parlarà del fons de reconstrucció europeu

Una delegació de la CEOE, Foment i diverses empreses intervindran en la sessió del dia 20 a la capital italiana

zentauroepp54037028 eco201014173352

zentauroepp54037028 eco201014173352 / Bernat Armangue

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala

Aliança més estreta. Itàlia i Espanya, els dos beneficiaris més grans del fons europeu de reconstrucció, estan aprofundint en la cooperació i front comú que van iniciar al juliol. El president espanyol Pedro Sánchez i el primer ministre italià Giuseppe Conte clausuraran dimarts que ve a Roma, si el desenvolupament de la pandèmia no ho impedeix, unes jornades italiano-espanyoles en què un dels temes de debat seran aquests 750.000 milions, dels quals 209.000 milions corresponen a Itàlia i 140.000 a Espanya.

El fòrum, que acostuma a celebrar-se anualment convocat per la fundació italiana Arel i que coordinen l’exprimer ministre italià Enrico Letta i el que va ser líder d’Unió Democràtica, Josep Antoni Duran i Lleida, adquireix aquest any especial rellevància, no només per la participació dels dos caps de govern sinó pel moment que viu la UE, amb el bloqueig de l’aprovació del mecanisme de control dels fons per part del parlament europeu. 

En aquesta trobada serà el comissari d’Assumptes Econòmics, Paolo Gentiloni l’encarregat d’explicar els detalls sobre el fons proposat per reconstruir les economies afectades pel coronavirus. A més de Sánchez, al fòrum «Diàleg Itàlia-Espanya» està previst que hi intervingui la vicepresidenta quarta i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera; i la titular d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, com també els seus homòlegs italians, Luigi di Maio (Exteriors) i Sergio Costa (Medi Ambient). 

Notícies relacionades

La representació empresarial també estarà al nivell més alt, amb participació del president de la CEOE, Antonio Garamendi i el vicepresident d’aquesta organització i president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre. Al capítol d’empreses concretes està prevista la intervenció de José Aljaro, conseller delegat d’Abertis, que té com a principal accionista la italiana Atlantia, controlada per la família Benetton, que al seu torn és accionista de Cellnex, el conseller delegat del qual, Tobías Martínez, també hi participarà, així com Mar Alarcón, fundadora i consellera delegada de la catalana Social Car i vicepresidenta de Foment del Treball. 

Aquesta reunió havia d’haver-se fet a l’abril, però l’esclat de la pandèmia va fer que es traslladés a l’octubre, just quan hauria d’haver sigut la segona part d’aquest fòrum a Espanya. En altres ocasions aquest fòrum ha tingut lloc a Barcelona, com va succeir l’abril del 2015.