MÉS QUE EL 2019

La inversió en 'start-ups' de salut catalanes arriba als 120 milions aquest any

Les firmes de capital risc protagonitzen la majoria d'aquestes inversions

Les operacions més destacades han sigut la d'Ona Therapeutics (30 milions d'euros) i Oryzon (20 milions) en 'biotec', NEOS Surgery en 'medtec' (4 milions) i Qida en 'digital health' (3,6 milions)

biotecnologia

biotecnologia / SERGIO LAINZ

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

Les empreses de nova creació del sector de salut han atret almenys 120 milions d’euros en inversions aquest any. Les firmes d’inversió de capital risc amb participació internacional són el motor principal d’un sector aliè a la crisi pandèmica.  El sector de les ciències de la vida i la salut ocupa 230.000 persones i representa el 7,3% del PIB de Catalunya. Són dades de l’‘Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant’, presentat aquest dilluns per Biocat i CataloniaBio & HealthTech. El director general de Biocat, Jordi Naval, va destacar durant la presentació de l’estudi el paper de la ciutat de Barcelona com a pol d’atracció d’aquestes inversions en el que va definir com a «concentració de talent única a Europa» i que ha fet que es creï una nova empresa cada setmana. 

En només nou mesos, les ‘start-ups’ de BioRegió han aconseguit aixecar 120 milions d’euros d’inversió, amb què superen el rècord arribat el 2019, quan es van captar 112 milions. El motor principal d’aquest creixement ha sigut el capital risc (‘venture capital’) amb participació internacional, que s’ha incrementat un 67,1% i sobrepassa per primera vegada els 50 milions d’euros.

El capital de risc ha sigut la principal via d’inversió el 2020, i ha acumulat 80,2 milions d’euros (un 46,3% més que el 2019) en 25 operacions (un 8,7% més). Respecte de la inversió amb participació internacional, un de cada quatre rondes han comptat amb participació estrangera, majoritàriament d’Europa i els Estats Units. Segons la base de dades del Financial Times fDi Markets, des del 2016 Catalunya és la regió del sud d’Europa amb més inversió estrangera.

Les operacions més destacades d’aquest 2020 han sigut les d’Ona Therapeutics  (30 milions d’euros) i Oryzon (20 milions) en ‘biotec’, NEOS Surgery en ‘medtec’ (4 milions) i Qida en ‘digital health’ (3,6 milions).

Les principals inversions en ‘start-ups’ en els últims anys per subsectors.

Tot i que els sectors amb més inversió són el biotecnològic i la tecnologia mèdica, l’informe remarca el ràpid creixement en els últims anys del ‘digital health’, que inclou la conjunció digital amb la medicina, intel·ligència artificial (AI), telemedicina, robòtica aplicada, etcètera. El nombre de companyies en aquest àmbit s’ha doblat en cinc anys, i arriba a 180 l’any 2019, i la inversió en elles ha passat de 5,1 milions el 2016 a 18,8 milions el 2019.

Inversió estrangera en el sector farmacèutic català entre el 2017 i el 2019.

Notícies relacionades

Un total de 41 teràpies es troben en fase clínica a Catalunya. D’altra banda, la BioRegió se situa en el top 15 global (13) i en el ‘top 10’ europeu (7) en volum d’assajos clínics, amb 776 estudis actius el 2019. Durant el 2020 s’han posat en marxa 82 assajos en el camp de la Covid, més de la meitat del total d’Espanya (159).

Segons destaca el director general de Biocat, Jordi Naval, aquests indicadors posen en relleu que «la Covid no ha fet més que accentuar la importància d’un sector crucial i tractor de la innovació del país», però avisa: «Continuem perdent posicions als mapes d’innovació europeus i estem obligats a posar en marxa accions i mecanismes per maximitzar els actius del sistema d’investigació i innovació del país, que són extremadament competitius». Per Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech, l’ecosistema emprenedor a l’àrea de salut, format en un 78% per microempreses, requereix un marc legal i de recolzament públic que permeti planificar a llarg termini. El 2025, opina Anido, existirà un ecosistema més madur i diversificat, que requerirà una relació més fluida amb l’Administració, al seu paper fonamental com a finançador de les noves empreses en els primers moments del seu desenvolupament.