Crisi de la Covid

El Govern i els autònoms tanquen la renovació dels seus ajuts fins al 31 de gener del 2021

La Seguretat Social recupera el cessament d'activitat especial per a treballadors per compte propi en cas de rebrot

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324

rosas54844981 escriva pacto de toledo200910182324 / EUROPA PRESS E Parra POOL

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i les organitzacions d’autònoms han arribat a un preacord per renovar els ajuts per a aquest col·lectiu fins al 31 de gener del 2021. La Seguretat Social recuperarà una prestació per cessament d’activitat especial per a aquells treballadors per compte propi que es vegin obligats a tancar per un rebrot. També allarga la compatibilitat del cessament d’activitat ordinari i els ingressos laborals i flexibilitza els requisits per a l’accés als ajuts als autònoms de temporada. Així ho han confirmat fonts del diàleg social, que esperen rubricar formalment aquesta tarda el text final de l’acord.

A l’espera del resultat final de la negociació dels ertos, l’acord ja està lligat amb els autònoms. Les mesures que el Govern prorroga per a aquest col·lectiu segueixen el mateix esquema que els expedients temporals de regulació. La principal novetat de l’acord és la creació d’un cessament d’activitat extraordinari per a aquells autònoms que hagin de tancar per ordre governamental. Se’ls habilitarà una prestació especial amb un import que encara no s’ha donat a conèixer. Segons les últimes condicions en les quals negociaven les parts, aquesta paga oscil·laria entre el 50% i el 70% de la base reguladora. 

Notícies relacionades

El principi d’acord també prolonga el cessament d’activitat ordinari fins al 31 de gener en les mateixes condicions que venien imperant fins ara. S’hi podran acollir aquells que puguin acreditar una caiguda de la facturació del 75% en el quart trimestre respecte al mateix període de l’any anterior. Amb l’excepció que s’habilita un dret al cobrament de la prestació per a aquells autònoms que haguessin esgotat una cotització prèvia. Una mena de ‘comptador a zero’ per a autònoms.

Als autònoms de temporada se’ls retallaran els terminis i en comptes d’un període de vuit mesos previ de cotització s’habiliten dos períodes de cinc mesos (el primer, de juny a novembre).