Mesures econòmiques

El Govern central prorrogarà fins al 31 de gener la prohibició dels desnonaments

El paquet previst inclou vetar les pujades «abusives» dels lloguers

zentauroepp54942766 barcelona  15 9 2020   desalojo desahucio en la verneda  dis200915184450

zentauroepp54942766 barcelona 15 9 2020 desalojo desahucio en la verneda dis200915184450

3
Es llegeix en minuts

El Govern central ha acordat ampliar fins al 31 de gener del 2021 la prohibició de desnonamentspujades «abusives» en el lloguer de vivenda, mesures destacades del denominat ‘escut social’ per pal·liar les conseqüències econòmiques de la crisi de la Covid-19 en la població més vulnerable.

Concretament, i segons han explicat fonts del Govern a Europa Press, l’esmentada pròrroga s’aprovarà aquest dimarts en el Consell de Ministres. Amb això, la prohibició de desnonaments se sustentarà en les mateixes condicions marcades en el reial decret llei del març, ampliada ara fins al 31 de gener juntament amb l’obligació de mantenir contractes de lloguer en les seves actuals condicions de cara a evitar pujades abusives.

També es prolonguen les mesures sobre grans forquilles respecte al lloguer, que «hauran de decidir» entre treure del 50% del lloguer o una reestructuració del deute en, almenys, tres anys.

L’acord per a aquesta pròrroga, a instàncies d’Unides Podem, ja està tancat després d’una negociació intensa entre els membres de l’Executiu de coalició. A més, continuen els contactes per segellar l’extensió d’altres mesures de protecció a col·lectius vulnerables de cara a aquest dimarts, com la impossibilitat de tallar subministraments bàsics, una prioritat per a la formació morada.

Ja al juliol, el vicepresident segon de Drets Socials, Pablo Iglesias, va defensar dins del Govern, amb el suport de la resta de ministres d’Unides Podem en la coalició, la necessitat d’estendre, almenys fins al 2021, la pròrroga dels contractes dels lloguers i la prohibició d’executar desnonaments i de tallar subministraments bàsics.

Podem i els seus socis incidien que aquestes mesures havien de ser ampliades almenys fins a l’any vinent, per poder «continuar protegint la població més vulnerable també després de l’estat d’alarma», de la mateixa manera que també s’estan estenent els ertos.

El document que el PSOE i Unides Podem van elaborar de manera conjunta amb les seves propostes sobre Política Social en la Comissió per a la Reconstrucció que es va crear al Congrés ja contemplava la necessitat de prorrogar algunes de les mesures, com les moratòries de desnonaments, la impossibilitat de tall de subministraments i el recolzament al pagament de deutes relacionats amb la vivenda. No obstant, en l’esmentat document no s’hi especificava cap data.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar aquest divendres per carta al president del Govern central, Pedro Sánchez, que «allargui i ampliï» com a mínim sis mesos més la moratòria antidesnonaments de lloguer de famílies en extrema situació de vulnerabilitat.

La pròrroga de l’‘escut social’ aprovat pel Govern al març per fer front a la crisi de la Covid-19, que inclou les moratòries d’hipoteques i de lloguer, la prohibició de talls de subministraments a consumidors vulnerables i la flexibilitat del ‘bo social’ a aquest col·lectiu, finalitza aquest dimecres, mentre que la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional acaba divendres.

L’Executiu va donar llum verda a l’anomenat ‘escut social’ al març amb diversos decrets en els quals recollia mesurades sanitàries, econòmiques i socials per frenar la crisi de la Covid-19 i les conseqüències del confinament derivat de l’estat d’alarma decretat.

No obstant, al juliol va aprovar tres paquets de mesures per prorrogar fins a finals de setembre la protecció de l’‘escut social’ per alleujar les càrregues financeres de la hipoteca, del lloguer i els subministraments bàsics fins al 30 de setembre.

Concretament, la moratòria hipotecària sobre la vivenda habitual es pot sol·licitar fins aquest dimarts, 29 de setembre, i tindrà una durada de tres mesos.

Quant a les mesures per protegir les persones arrendatàries en situació de vulnerabilitat, la pròrroga de sis mesos dels contractes d’arrendaments sobre vivenda habitual es podrà sol·licitar igualment fins aquest dimecres, 30 de setembre.

Fins aquest dimecres es pot sol·licitar també la moratòria o l’ajornament del pagament de la renda dels contractes d’arrendament de vivenda, en cas que el llogater sigui gran tenedor de vivenda, per a aquelles llars que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la prohibició dels desnonaments sense alternativa habitacional continuarà vigent fins aquest divendres, 2 d’octubre. No obstant, s’ampliarà demà fins al 31 de gener del 2021 la prohibició de desnonaments i pujades «abusives» de lloguer, així com les relatives als grans tenedors.

Quant a la prohibició de suspendre el subministrament d’aigua, energia elèctrica i gas a cap domicili que tingui la consideració de primera vivenda, també conclou aquest dimecres.