ajuts per la crisi sanitària

La banca i l'EBA negocien estendre la moratòria hipotecària

Les entitats financeres demanen que l'acord que els permet no comptabilitzar com morosos aquests crèdits es prolongui més enllà de setembre

El secretari d’Estat d’Economia, José Manuel Campa, aquest dimarts, al Congrés.

El secretari d’Estat d’Economia, José Manuel Campa, aquest dimarts, al Congrés. / J.J. Guillén (EFE)

2
Es llegeix en minuts

L’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès) està valorant estendre de nou el règim especial sobre moratòries de crèdit amb recolzament públic i sense aquest, com a recolzament a les mesures per limitar l’impacte econòmic de la pandèmia del coronavirus, segons van informar fonts financeres. El 2 d’abril l’EBA va publicar les seves directrius sobre el tractament de les moratòries públiques i privades, que van establir que l’aplicació d’una moratòria motivada per la Covid-19 no comportaria la reclassificació de l’operació com a refinançament o reestructuració, de manera que els crèdits dels prestataris amb un bon comportament de pagament que tinguin dificultats de liquiditat no requeririen provisions addicionals per a les entitats financeres.

Arran d’aquesta flexibilitat comptable, les patronals bancàries van arribar a un acord sectorial perquè els afectats per la crisi del coronavirus puguin sol·licitar un ajornament en els seus pagaments de fins a nou mesos, contra els tres mesos que concedia la moratòria del Govern. Aquest acord venç el 29 de setembre, un dia abans que finalitzin les directrius de l’EBA.

1,2 milions de moratòries

Les entitats financeres espanyoles han concedit al voltant d’1,2 milions de moratòries hipotecàries i no hipotecàries als afectats per la crisi del coronavirus (7% del total del préstec viu), incloent tant les moratòries legislatives que va aprovar el Govern en el seu pla de mesures per mitigar l’impacte de la Covid-19 com els acords sectorials a què han arribat les patronals financeres com a mesura complementària a les moratòries de l’Executiu.

Aquesta setmana el Banc d’Espanya ha assenyalat que l’impacte advers de la crisi de la Covid-19 sobre la qualitat creditícia de les carteres de les entitats s’està veient mitigat per mesures com aquestes moratòries legals i sectorials dels préstecs. Els bancs advoquen per estendre en el temps les condicions flexibles que ofereix el paraigua de l’EBA, per la qual cosa estan negociant amb l’organisme presidit per José Manuel Campa una ampliació de les seves directrius, segons les fonts financeres consultades.

De moment, l’EBA ha fet pública la seva voluntat d’eliminar progressivament aquestes condicions més flexibles, ja que, tot i que reconeix que han ajudat els bancs a gestionar eficaçment el gran volum de sol·licituds de clients que desitjaven acollir-se a moratòries, no considera adequat que una mesura tan excepcional continuï estenent-se en el temps.

A partir d’octubre no canviarà res

Notícies relacionades

Fonts financeres han assegurat que no canviarà res a partir del 30 de setembre per als clients, que podran continuar demanant als seus bancs ajornaments en els seus crèdits, tot i que ja serà fora del règim especial de l’EBA i els préstecs es classificaran cas per cas, d’acord amb el marc prudencial habitual, cosa que previsiblement tindrà un impacte en la qualitat creditícia de les entitats.

Fins i tot en el cas que les directrius de l’EBA finalitzin, el seu efecte durarà un temps i desapareixerà progressivament, ja que les moratòries sectorials poden sol·licitar-se per un termini de fins a nou mesos, de manera que el marc prudencial habitual només s’aplicarà a les noves moratòries firmades després del 30 de setembre.