La crisi del turisme

Les pernoctacions hoteleres es desplomen el 64% a l'agost

Cantàbria i Astúries van ser les comunitats amb un grau més elevat d'ocupació

54273283 59

54273283 59 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’agost és el mes per antonomàsia del turisme a Espanya. Quan més turistes estrangers arriben i més espanyols se’n van de vacances. Però la crisi del coronavirus ha provocat un nou rècord a la baixa per a aquest sector a Espanya al registrar 16,8 milions de pernoctacions hoteleres el mes central de l’estiu. L’any passat van ser 47 milions. És a dir, la caiguda ascendeix al 64,3%, segons les xifres publicades aquest dimecres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

El nombre de viatgers que es van allotjar en establiments hotelers també es va enfonsar, el 54,8%. La majoria dels visitants als hotels van ser espanyols: 4,6 milions, i els no residents es van situar en 1,2 milions, una cosa poc habitual, fruit de les restriccions imposades des d’altres països europeus als que viatgessin a Espanya, sobretot, la quarantena de la Gran Bretanya.  

Però no tot són males notícies; l’activitat hotelera va créixer a l’agost respecte al juliol amb lleugers augments tant en el nombre de pernoctacions (al juliol la caiguda va ser del 73,4%) com en el nombre de viatgers (al juliol el 74,3% menys). Si bé, en el conjunt dels dos mesos, les pernoctacions van cedir el 68,6% respecte al mateix bimestre del 2019, amb una caiguda dels no residents (84,5% menys que el 2019). Els residents van registrar una caiguda del 41,3%. Un estiu negre que precedeix el que serà el pitjor any per al turisme espanyol a les portes d’una tardor-hivern que no té aparences de millora. En els vuit primers mesos del 2020 s’han produït 72,4 milions de pernoctacions, el 69,8% menys que en el mateix període del 2019.

Més establiments oberts

Notícies relacionades

Aquesta lleugera millora en les xifres respecte al mes de juliol es nota també en l’obertura dels establiments. Segons l’INE, a l’agost hi havia 13.008 hotels oberts a Espanya, enfront els 12.068 del juliol, tot i que eren el 23,2% menys que en el mateix període de l’any passat. En total, 1,19 milions de places ofertes, de les quals es van cobrir el 44,2%, gairebé la meitat que l’any anterior. El grau d’ocupació per places en cap de setmana es redueix el 39,5% i se situa en el 47%.

Andalusia, Catalunya i i les illes Balears van ser les principals destinacions que van elegir els viatgers a Espanya a l’agost, tot i que amb taxes anuals de variació en el nombre de pernoctacions del -53,0%, -68,9% i -80,2%, respectivament, en comparació amb l’any anterior. No obstant, Cantàbria (70,6%) i el Principat d’Astúries  (68,2%) van ser les comunitats autònomes amb un grau més elevat d’ocupació hotelera a l’agost. Els hotels de Colunga i Ribadesella (Principat d’Astúries), Suances (Cantàbria) i Broto (Osca) són els punts turístics que han registrat ocupacions més altes, per sobre del 80%.

Temes:

Hotels Turisme