més enllà del 30 de setembre

Díaz, sobre la prolongació dels ertos: «En pocs dies tindrem un acord»

«Vull donar certeses especialment a Catalunya, per l'afectació que hi té el turisme», ha dit la ministra de Treball

erte ministra / periodico

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat que és optimista sobre la prolongació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) més enllà del 30 de setembre: «En pocs dies tindrem un acord».

En una roda de premsa d’aquest dissabte després de reunir-se amb el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, i el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, Díaz ha destacat que el Ministeri de Treball ja ha iniciat «la negociació amb els agents socials, tant sindicats com patronals».

diaz-bueno / periodico

«Els dos secretaris generals demanaven ‘certeses i confiances’. Les vull donar. Les vull donar especialment a Catalunya, per l’afectació que hi té el turisme», ha afirmat.

La ministra ha indicat que les negociacions de la taula de diàleg social amb els agents socials, econòmics i empresarials va «bé» i que s’està treballant en «uns nivells de protecció com mai». 

I, en aquest context, ha assegurat que la voluntat del Govern és «donar certeses i confiances, especialment a Catalunya, per l’afectació en el turisme», i, per tant, hi haurà també una prestació als «fixos discontinus». 

Díaz ha afirmat, així mateix, que la voluntat és «vorejar la legislació» laboral que va deixar el PP, perquè, en cas d’erto, s’estableixi el 70% de la base reguladora, i no el 50%. 

«El virus no entén de temps»

També mantenir els «esquemes de protecció», entre ells l’«enorme encert» que creu que suposen els «ertos de rebrot sense límit de temps», perquè «el virus no entén de temps». 

Des de l’inici de la pandèmia, 3,4 milions de persones s’han acollit a ertos i s’han salvat 550.000 empreses, segons ha xifrat la ministra, que en tot cas ha volgut llançar un missatge de «tranquil·litat» perquè la situació ja «no és la de març». 

Díaz ha lloat el paper dels sindicats, que han estat «a l’altura de les circumstàncies» perquè són «amb el poble» i han exercit de «coautors» dels mecanisme de protecció, des del desplegament del teletreball als ertos. 

Per la seva part, Pacheco ha demanat que hi hagi un acord sobre els ertos que doni una «resposta clara» i serveixi per «superar la incertesa en la ciutadania» 

Ros també ha advocat per un acord en els ertos, així com regular el teletreball i definir la «baixa Covid» per a treballadors amb nens en quarantena. 

Menors confinats

Aquest últim aspecte és un dels cavalls de batalla del president de la Generalitat, Quim Torra, que aquest divendres passat, d’acord amb una resolució del Parlament que incloïa aquesta demanda, va apressar de nou al Govern que regulés la baixa de pares que hagin de cuidar nens en quarantena, en un moment en què van augmentant a Catalunya els grups escolars confinats

Preguntada per aquesta demanda, Díaz ha recordat que és competència del Ministeri de Seguretat Social, de José Luís Escrivá, però en tot cas ha assenyalat que, de moment, ja està «solucionada» la baixa per a treballadors que s’hagin de confinar. 

Notícies relacionades

Així que el que ara es planteja és ampliar-la en el cas que siguin els fills els que hagin d’estar en quarantena, una cosa que estan «discutint» el Govern i la taula de diàleg social

«El Ministeri de Treball és partidari d’estendre aquesta baixa a aquests supòsits», ha puntualitzat Díaz, que ha afegit l’eina «està llesta» i que «seria senzill desplegar-la»