Mercat laboral

Díaz «Necessitem que Catalunya torni a ser l'avantguarda econòmica d'Espanya»

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, garanteix la renovació dels ertos, malgrat el bloqueig actual de les negociacions

yolanda diaz / periodico

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha visitat aquest divendres la seu de Foment del Treball per donar «certeses» als empresaris catalans. Tant a curt termini, garantint la renovació dels ertos malgrat el bloqueig de les negociacions, com en el llarg, prometent que la seva agenda de reformes passarà sempre pel diàleg social. Un missatge de tranquil·litat que li ha agraït el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, que al seu torn li ha exigit una «mirada europea» per a la nova pròrroga dels ertos i que aquests siguin estesos durant tot el 2021.

La «ministra perifèrica», tal com l’ha definit Sánchez Llibre, ha visitat Barcelona per mimar l’empresariat català. Díaz ha sigut una de les convidades en la Foment Week, una jornada dissenyada per enaltir la figura de l’empresari que va haver de ser reprogramada per la declaració de l’estat d’alarma. «Vostès han salvat les empreses i els treballadors, fem un esforç més», ha manifestat la ministra de Treball als empresaris presents. «Vostès sí que són capaços d’entendre la situació que estem vivint», ha afegit, en al·lusió als partits de l’oposició.

La renovació dels ertos no es tancarà aquesta setmana i les negociacions continuaran en la següent amb unes posicions una mica encallades. Especialment entre les de les patronals, que pressionen per eliminar el model actual d’ajuts a les empreses, que premia en gran mesura les que es reactiven i deixen d’estar en erto. Sánchez Llibre li ha demanat ertos fins al 2021 i, com a mínim, en les mateixes condicions que en l’última pròrroga, perquè les empreses que segueixen en erto «puguin superar-la amb els mateixos estímuls que han tingut fins ara».

«No té sentit desplegar aquests recursos per deixar-los caure ara», li ha replicat Díaz. La ministra de Treball ja s’ha acostat una mica més els sindicats a aquest acord amb el seu últim moviment. El ‘comptador a zero’ serà renovat per als treballadors que siguin acomiadats durant el 2021, segons expliquen fonts del diàleg social.

Recuperació i reforma laboral

Notícies relacionades

Díaz compta amb l’impuls del mercat laboral català per a la seva agenda contra l’«ocupació precària». És per això que la ministra ha instat l’empresariat català, inquiet des de fa anys pel procés independentista i més recentment per la Covid, a remar perquè «Catalunya torni a ser l’avantguarda econòmica d’Espanya». La ministra ha considerat que les empreses no han de plantejar la sortida de la crisi de la Covid per la via dels «baixos salaris i la mala qualitat laboral», «en això no podem competir», ha afegit. Sinó per la via de l’«ocupació estable i les plantilles formades».

Un element que figura a l’agenda ministerial i que transita per aquesta qualitat de l’ocupació és la contrareforma laboral. Un element que el president de Foment del Treball li ha demanat que no abordi sense el consens del diàleg social, i la ministra s’hi ha compromès. «No es pot fer res en aquest país sense aquests dos actors fonamentals», ha asseverat Díaz.