Guerra comercial

L'OMC decideix a favor de la Xina i veu «excessius» els aranzels dels EUA

L'Administració Trump rebutja el dictamen i considera que aquest demostra la «ineficiència» de l'OMC

trump

trump / Ross D. Franklin (AP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial del Comerç (OMC) ha dictat aquest dimarts una primera sentència contrària als interessos dels Estats Units en la seva tensa guerra comercial amb la Xina. L’entitat internacional considera «excessives» i que violen les lleis internacionals les taxes imposades per l’Administració Trump a les transaccions amb Pequín. Washington ha sortit al pas de la decisió de l’OMC i l’ha qualificat de «totalment inadequada» i que demostra la ineficiència de l’organització per posar fi a «les pràctiques tecnològiques nefastes» de la Xina.

Els aranzels imposats per Washington «no són consistents amb els principis de nació més afavorida de l’OMC, i excedeixen les tarifes màximes acordades pels EUA» davant l’organisme, ha remarcat. La decisió ha sigut presa per un plafó d’experts a petició de la Xina, que va portar el cas a Ginebra l’abril del 2018. L’oficina del representant comercial nord-americà (USTR), Robert Lighthizer ha respost afirmant que aquest report «confirma el que el govern de Trump ha estat dient des de fa quatre anys: l’OMC és totalment inadequada per aturar les pràctiques tecnològiques nefastes de la Xina».

El juny d’aquell any el Govern dels EUA va imposar aranzels del 25% a les exportacions xineses per valor de 50.000 milions de dòlars, i al setembre va dictar-ne altres del 10% (augmentats al 25% el maig del 2019) a més exportacions procedents de la Xina, per valor de 200.000 milions de dòlars. 

Els aranzels, que la Xina va respondre amb tarifes similars contra productes nord-americans, es van imposar des de Washington al·legant males pràctiques del país asiàtic en matèria de transferència tecnològica i propietat intel·lectual. Segons l’OMC, els Estats Units no han sabut justificar els motius pels quals aquests aranzels podien superar els límits establerts per l’organització amb seu a Ginebra. 

Washington defensava que els aranzels podien considerar-se una excepció a les normes establertes el 1994 per l’Acord General sobre Aranzels Duaners i Comerç (GATT, antecessor de l’OMC) necessària per protegir «la moral pública» davant unes pràctiques xineses que suposen «un robatori consentit pel seu Estat». 

Sense solució «mútuament satisfactòria»

El plafó de l’organització també ha dictaminat avui que les negociacions bilaterals entre Pequín i Washington no havien aconseguit una «solució mútuament satisfactòria» que resolgués la disputa, tal com defensava els Estats Units perquè el conflicte no es portés al si de l’OMC. 

Notícies relacionades

El mecanisme de resolució de disputes de l’OMC, malgrat la decisió d’avui, es troba paralitzat des de finals de l’any passat per la negativa de Washington a autoritzar el nomenament de nous jutges per a l’Òrgan d’Apel·lació, la seva última instància. Els EUA al·leguen que aquest òrgan no ha actuat de forma objectiva en prèvies disputes comercials, i que en ocasions s’ha excedit en les seves funcions adoptant decisions amb biaix polític. 

En aquest context, que el plafó reconeix avui i considera «un reflex de les actuals tensions comercials sense precedents», es recomana als EUA i la Xina que continuïn treballant per negociar una solució bilateral. Altrament, la disputa hauria de seguir el seu curs en superiors instàncies del mecanisme de solució de disputes actualment paralitzat, per la qual cosa el contenciós a Ginebra podria prolongar-se durant anys.