300 acomiadaments

Els treballadors de Bosch es manifesten a Vilafranca per demostrar que «lluitaran units» per evitar el tancament

Aquest dilluns comencen les negociacions de l'ero amb l'empresa, a la qual exigeixen que «doni la cara»

zentauroepp54886880 soc200912132307

zentauroepp54886880 soc200912132307 / Alex Recolons

3
Es llegeix en minuts
Acn

Aquest dissabte al matí els treballadors de la planta de Bosch a Castellet i la Gornal s’han manifestat a Vilafranca del Penedès per demostrar que «lluitaran units» per evitar el tancament de la fàbrica i que 300 famílies es quedin al carrer. Els concentrats han volgut deixar clar a la direcció de la multinacional que «no estan enfonsats» per l’anunci de tancament i que tenen ànims i força per «resistir el que sigui necessari». En vista de l’inici de les negociacions de l’ero aquest dilluns, el comitè assegura que les afronten amb la voluntat de «guanyar temps» per trobar una sortida al conflicte. També han proposat organitzar una manifestació unitària amb els treballadors de Saint Gobain i Alfisa en defensa del teixit industrial del Penedès.

Dilluns passat la direcció de Bosch va anunciar als seus treballadors la voluntat de tancar la planta de Castellet i la Gornal (Barcelona), una decisió que posa en risc els llocs de treball dels 300 treballadors d’una fàbrica que fa menys de vint anys en tenia 1.200. L’anunci dels plans de tancament de Bosch a Castellet i la Gornal coincideixen amb la mobilització dels treballadors de la divisió Glass de la planta de Saint Gobain a L’Arboç, on també hi ha en risc mig miler de llocs de feina. Josep Anton Llenas, membre del comitè d’empresa, va explicar que la concentració d’aquest dissabte a Vilafranca del Penedès dona el tret de sortida a una sèrie de mobilitzacions que, si la direcció de Bosch manté la seva voluntat de tancament, aniran a més. «Si no canvia res haurem de collar i forçar la màquina per fer-nos escoltar», va afirmar. Carlos Teruel, president del comitè d’empresa, ha explicat als concentrats per micròfon que aquest dilluns comencen les negociacions amb l’empresa per l’ero i que la seva voluntat és «guanyar temps» per mirar d’evitar el tancament.

Teruel ha recordat que el conveni inclou un punt que obliga l’empresa a crear una taula amb la resta de plantes de Bosch a l’Estat si una d’aquestes es veu en perill de tancament. Un punt que fins ara no s’ha complert i que lluitaran perquè sigui així.

El president del comitè d’empresa també ha explicat que durant la reunió es reclamarà a la direcció de Bosch que un dels seus membres es desplaci a la planta de Castellet per «donar la cara» i explicar els motius del tancament. Ha recordat que fa molts anys que els treballadors «només reben cops» i que acabar amb el futur de 300 famílies no es pot fer a través d’un comunicat.

Notícies relacionades

Carlos Teruel apunta que una de les accions que tenen previstes és parlar amb els treballadors de la divisió Glass de la planta de Saint Gobain a l’Arboç i amb els de la planta d’Alfisa a Santa Margarida i els Monjos per organitzar una manifestació a gran escala per denunciar les pèrdues de llocs de treball que estan en perill i per reivindicar el futur del teixit industrial del Penedès.

Entre els concentrats, majoritàriament treballadors i els seus familiars, també hi havia representants polítics que han volgut recolzar els treballadors de Bosch. Un d’ells, el portaveu d’ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, ha destacat que el possible tancament de la planta de Bosch a Castellet seria «un drama» per a tota la comarca i que la classe política ha de treballar «humilment» per intentar frenar el que tot apunta que és un cicle d’externalitzacions per part de determinades multinacionals que volen tirar endavant de manera abusiva. «Hem de donar el nostre recolzament i ajudar que es coneguin aquests conflictes per intentar gestionar-los i parar-los com s’ha fet amb Nissan», ha afegit.