ENTREVISTA A 'LA HORA DE LA 1'

Sánchez veu «bons elements» per a una fusió entre CaixaBank i Bankia «positiva»

Indica que, tot i que el FROB encara ha d'analitzar les condicions, és una bona operació

El president indica a Podem que la informació era «molt sensible» i la sabia Economia

zentauroepp54815944 07 09 2020 entrevista al presidente del gobierno  pedro s nc200907111115

zentauroepp54815944 07 09 2020 entrevista al presidente del gobierno pedro s nc200907111115 / RTVE

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Via lliure del Govern central a la fusió de CaixaBank i Bankia. El president, Pedro Sánchez, aplaudeix l’operació anunciada per les dues entitats, i que podria quallar en els pròxims dies, malgrat el rebuig que genera en el seu soci de coalició, Unides Podem. És una sortida amb aspectes «molt positius», entre els quals la cohesió territorial. 

Ho va defensar el líder socialista a ‘La hora de La 1’, el nou programa de TVE per als matins i que presenta Mònica Lòpez. Tant «des del punt de vista financer com el territorial», l’operació bancària projectada té «bons membres» i serà «positiva per a l’economia espanyola». 

No era un comentari gratuït, ja que l’Estat, a través de Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), que depèn de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ostenta gairebé el 62% de Bankia. I la Fundació Bancària La Caixa, que presideix Isidre Fainé, té el 40% de CaixaBank a través de Criteria. De manera que, com informava EL PERIÓDICO, si els dos accionistes de referència ho tenen clar, l’operació té molts números per prosperar. 

Sánchez va assenyalar que des que es va conèixer la notícia en els mitjans, el valor de Bankia es va disparar en la borsa i, per tant, té una «lògica empresarial» i ha sigut ben «acollida pels mercats financers». «Aquest és un dels principals objectius del Govern: defensar l’interès general, defensar i maximitzar la participació pública en Bankia i també donar estabilitat i certeses al sector financer que, com molts d’altres, com a conseqüència d’aquesta crisi, ha d’abordar un procés de reestructuració per convertir-se en un sector encara més sanejat del que ja tenim».

El president, doncs, estava donant per fet, com ja avancen els mercats, que hi haurà més fusions perquè la banca capegi millor el temporal de la crisi de la Covid.

Interès general, «maximitzar» la participació en Bankia i donar «estabilitat» al sector financer, metes del Govern central

Tot i que l’Estat, a través del FROB, ha de veure les condicions de la fusió, va recordar, les dades són molt tossudes: es formaria el primer banc d’Espanya i el desè europeu. «Des del punt de vista de la dimensió, en el sector financer espanyol hem de fer encara passos endavant». També amb la fusió s’avança en «cohesió territorial», perquè seria una entitat amb presència molt important a Madrid, Catalunya, el País Valencià i les Balears. 

Ben vist pels mercats

A partir d’allà, i malgrat les queixes d’Unides Podem, Sánchez va defensar que les converses s’hagin conduït amb la màxima discreció. Els de Pablo Iglesias van protestar divendres perquè desconeixien les aproximacions que Bankia i CaixaBank havien donat per unir-se. 

L’avís als morats va ser clar: «Quan s’ha donat a conèixer aquesta informació és quan aquestes dues entitats, que cotitzen a la borsa, han decidit iniciar el procés de negociació per a una fusió. I aquesta és una informació molt sensible, i qui la sabia són els responsables d’Economia del Govern d’Espanya».

Sánchez apunta que també ell defensa la banca pública, però a través de l’ICO

Notícies relacionades

És més, va apuntar: «No ho sabia cap membre del Govern [a part d’ells] perquè evidentment hem de garantir aquesta confidencialitat i ser molt conscients que el procés no ha acabat». No n’hi ha prou amb l’anunci de fusió, per tant. L’Estat ha d’analitzar encara les «condicions» de la fusió, va dir. 

Sánchez va afirmar que també ell defensa la banca pública, però aquest paper estaria, segons el seu parer, garantit per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO), que és el que ha canalitzat la línia de 100.000 milions d’euros d’avals per a les empreses. A més, va indicar, si qualla la fusió, la nova entitat tindrà una «important presència» en sectors industrials i «vitals» per a l’economia espanyola.