Ocupació

Govern, patronal i sindicats aspiren tancar la pròrroga dels ertos la setmana que ve

L'Executiu i els agents socials conclouen amb optimisme la primera reunió tècnica i fixen la següent per dijous que ve

GRAF9561. PALMA DE MALLORCA, 04/09/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (c-i) y el ministro de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, José Luis Escrivá (c-d) presiden la Mesa de la Comisión de Seguimiento Tripartita Laboral la que se debatirá sobre la prolongación de los ERTE, entre otros temas, y que se ha celebrado este viernes en Palma de Mallorca. EFE/ Atienza

GRAF9561. PALMA DE MALLORCA, 04/09/2020.- La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz (c-i) y el ministro de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, José Luis Escrivá (c-d) presiden la Mesa de la Comisión de Seguimiento Tripartita Laboral la que se debatirá sobre la prolongación de los ERTE, entre otros temas, y que se ha celebrado este viernes en Palma de Mallorca. EFE/ Atienza / ATIENZA (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern, la patronal i els sindicats han finalitzat amb optimisme la primera reunió tècnica per pactar la quarta pròrroga dels ertos. Fins al punt que les parts han coincidit a assenyalar la seva voluntat de tenir tancat un pacte al llarg de la setmana que ve. L’Executiu i els agents socials s’han tornat a citar aquest dijous per prosseguir amb les converses, ja amb un primer esborrany sobre la taula que els ministeri de Treball i Seguretat Social confeccionaran amb les línies mestres verbalitzades aquest dilluns. 

Dels consensos a priori més factibles a les qüestions que separen més uns i d’altres. Amb aquest encert han iniciat les converses per a la que serà la quarta pròrroga dels ertos.  Ja en la fotografia buscada a Palma de Mallorca la setmana passada traslluïa una mena de: «els treballadors afectats per un erto de llarga durada no poden rebre una reducció de la seva prestació». Aquest és el primer punt en el qual els agents socials i el Govern poden dir que hi ha «bastant consens», segons han admès fonts del Ministeri de Treball.

Ara és hora de començar a fer esborranys i intercanviar idees. Hi ha dos punts en els quals les parts no tindran tan fàcil arribar a un acord. El Govern aposta per renovar la pròrroga específicament només als sectors més afectats. Els agents socials rebutgen limitar els ajuts per sectors, ja que entenen que el cribratge també arribarà a tots els sectors.

Notícies relacionades

Un altre element a debat seran les dates. Fins ara s’ha anat movent fitxa trimestre a trimestre, revisant les condicions en cada renovació. La patronal vol anar directament a juny del 2021, els sindicats no veuen malament l’esquema trimestral i el Govern no s’ha mullat públicament encara si hi continua apostant o no.  

Les quanties dels ajuts per a les empreses seran l’altra gran variable clau. Seran les que determinaran el cost de la factura total que haurà d’assumir l’erari públic per blindar l’ocupació dels poc més de 800.000 treballadors que encara segueixen en erto.

Temes:

Ocupació ERTO