indicadors

La reducció de l'IPC es va moderar a l'agost fins al -0,5% interanual

L'encariment de la llum i dels aliments va fer que l'índex mitjà dels preus no tingués variació a l'agost

los precios moderan al 05 su caida en agosto / periodico

2
Es llegeix en minuts

L’Índex de Preus de Consum (IPC) no va experimentar variació a l’agost en relació amb el mes anterior, però va elevar una dècima la seva taxa interanual, fins al -0,5%, davant el -0,6% del juliol, degut principalment a l’encariment de l’electricitat  i els aliments, segons l’indicador avançat publicat aquest dilluns per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Amb aquest avenç d’una dècima, l’IPC interanual torna als ascensos després d’haver retrocedit al juliol tres dècimes. Amb la dada d’agost, la inflació encadena cinc mesos en taxes negatives.

L’organisme estadístic ha atribuït l’augment de la taxa interanual de l’IPC a la pujada dels preus de l’electricitat, davant el descens que van experimentar l’agost del 2019. En sentit contrari, l’INE destaca que els preus dels paquets turístics van pujar l’agost d’aquest any menys que un any abans.

A causa de la situació de confinament de les llars per la Covid-19, l’INE va elaborar dues agregacions especials en les quals es recull l’efecte en els preus dels béns i serveis que la majoria de les llars van continuar consumint durant la pandèmia. Aquestes dues agregacions es continuaran publicant per permetre analitzar la situació després del final de l’estat d’alarma.

Els preus dels productes del ‘Grup especial béns Covid-19’, en què s’inclouen els productes d’alimentació, begudes, tabac, neteja i articles no duradors per a la llar, menjar per a animals, productes farmacèutics i cura personal, van augmentar un 1,7% a l’agost respecte del mateix mes del 2019, una dècima menys que al juliol.

Estadística destaca el comportament dels aliments frescos, que arriben a una taxa del 3,5%, quatre dècimes més que el mes anterior, i dels aliments envasats, que situen la seva taxa anual en l’1,3%, quatre dècimes per sota de la de juliol. Per la seva part, els preus del ‘grup especial serveis Covid-19’, en què figuren els serveis de lloguer de vivenda i garatge, la distribució d’aigua, amb clavegueres, recollida d’escombraries, despeses comunitàries, electricitat, gas, gasoil per a calefacció, telefonia, música i televisió en ‘streaming’, segurs, comissions bancàries i serveis funeraris, van disminuir un 2% a l’agost en taxa interanual, nou dècimes per sobre de la de juliol, a causa de l’encariment de l’electricitat.

Notícies relacionades

L’Índex de Preus de Consum (IPC) mesura les modificacions en el preu dels béns i serveis a Espanya des de la perspectiva del consumidor mitjançant un sistema supervisió la fiabilitat del qual depèn de l’homogeneïtat dels sistemes de recopilació. Les lectures per sobre de l’esperat s’haurien d’interpretar com a enfortidores de l’euro. Un euro fort afavoreix el control de la inflació i la inversió estrangera (és millor produir des de dins de la UE per vendre al mercat europeu). 

Des del juliol ja estava disponible per a la seva adquisició per les llars la totalitat de la cistella de productes de l’IPC, que anteriorment es van recopilar gran part per via telemàtica. Per tant, els mètodes d’estimació de preus que es van dissenyar per a la seva aplicació de forma excepcional durant els mesos d’abril, maig i juny van deixar d’utilitzar-se, tornant als mètodes habituals. Els índexs dels grups especials de béns i serveis que es van dissenyar en confinament, que durant aquests mesos han mostrat l’evolució dels productes més consumits per les llars durant la pandèmia, es van continuar publicant des de juliol per permetre analitzar la situació després de l’acabament de l’estat d’alarma. 

Temes:

IPC