superàvit municipal

Caballero lloa que el Govern assumeixi els interessos i acusa el PP d'una «operació política»

El PP demana la compareixença de les ministres d'Hisenda i Funció Pública

zentauroepp54133093 homenaje200716091321

zentauroepp54133093 homenaje200716091321 / Mariscal

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero, ha tornat a defensar aquest dimarts l’acord amb Hisenda per alliberar romanents i utilitzar el superàvit municipal davant la crisi de la Covid-19. En una entrevista a la cadena SER, l’alcalde socialista de Vigo ha remarcat que «l’Estat posa a sobre de la taula dels ajuntaments 5.000 milions a fons perdut a gastar en 15 mesos. [...] I els ajuntaments triaran si volen utilitzar els seus romanents o no, no és una cosa coercitiva», ha assenyalat Caballero.

A més, Caballero ha remarcat que «el Govern d’Espanya es farà càrrec dels interessos negatius» que puguin derivar-se per motius d’inflació. Precisament, Hisenda calcula que els consistoris que participin en el fons de 5.000 milions s’estalviaran els interessos que actualment paguen per tenir els seus romanents al banc i es beneficiaran d’un tipus d’interès efectiu del 0%, cosa que suposarà un estalvi anual de fins a 70 milions d’euros.

Escolteu «Abel Caballero: «L’Estat posa a sobre de la taula dels ajuntaments 5.000 milions a fons perdut» a Play SER

Segons la resolució de la Direcció General del Tresor, publicada aquest dimarts en el BOE, Hisenda també ofereix als ajuntaments optar per un reintegrament a 15 anys i obtenir un tipus d’interès del 0,05%.   

Guerra amb el PP

Notícies relacionades

En aquest context, Caballero aprecia una «operació política» en el rebuig del PP a l’acord. «El que impedeix que els romanents no es puguin gastar immediatament és una llei del PP», ha assenyalat a la SER.

Precisament, el partit conservador ha demanat la compareixença en el Senat de les ministres d’Hisenda, María Jesús Montero, i de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, perquè expliquin el sistema de préstec del superàvit municipal a l’Administració General de l’Estat.  El portaveu del PP en la Comissió d’Entitats Locals del Senat i alcalde de Cabra (Còrdova), Fernando Priego, ha afirmat aquest dimarts que, «per descomptat, farem tot el possible per tombar la convalidació» del reial decret que dona forma jurídica a aquesta decisió del Govern quan es vegi en el tràmit parlamentari al setembre.