De 430 euros

Treball ultima un subsidi especial per a fins a 500.000 aturats sense ingressos

El ministeri liderat per Yolanda Díaz manté amb patronals i sindicats converses «molt avançades» sobre aquesta nova ajuda, de 430 euros mensuals

zentauroepp51878849 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180031

zentauroepp51878849 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180031 / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball ultima junt amb els agents socials la confecció d’una nova ajuda de 430 euros destinada a persones en situació d’atur que després de la pandèmia hagin esgotat les seves prestacions (o no hi tinguessin dret des d’un inici) i es trobin sense ingressos. Aquesta podria beneficiar fins prop de més de mig milió de persones, tal com ha avançat ‘El País’ i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO de fonts de Treball i del diàleg social. Les converses es troben «molt avançades», segons reconeixen fonts presents, tot i que la data de posada en marxa de la mesura encara no està tancada. Tampoc la durada de l’ajuda, que podria rondar els tres o quatre mesos, depenent del moment de la seva posada en marxa. 

L’elaboració d’una ajuda especial per a persones a l’atur i que no estiguin cobertes per un altre tipus de prestació o subsidi fa mesos que està a l’agenda de la ministra Díaz. El passat 11 de juny, en el marc de Comissió de Reconstrucció en el Congrés, la titular de Treball ja va avançar la seva intenció d’estendre i prolongar ajuts especials per a col·lectius a l’atur que s’haguessin quedat sense ingressos, com els treballadors temporals acomiadats en els primers compassos de la pandèmia. A finals de juliol aquest nou subsidi especial agafa forma i Treball, CCOOUGT i CEOE comencen activament a discutir-ho, segons apunten fonts del diàleg social. 

La idea d’aquest subsidi, que de moment està plantejat com una cosa transitòria, és cobrir aquesta franja de damnificats per la crisi de la Covid-19 que no han quedat coberts per un erto i que no reuneixen les condicions necessàries per sol·licitar l’ingrés mínim vital (IMV). Els beneficiaris serien els aturats que s’hagin quedat sense prestació o subsidi des del 14 de març i fins al 30 de setembre. Fonts sindicals consultades veuen amb bons ulls la mesura, però alerten de les possibles dificultats d’implementació per part d’un SEPE saturat durant els últims mesos davant l’allau d’ertos.

«Encara no hi ha res tancat»

Actualment existeix consens entre les parts sobre els primers plantejaments. Fonts de la CEOE afirmen veure amb bons ulls el primer contingut presentat per Treball. La quantia, aquests 430,2 euros (o el 80% de l’IPREM), i la durada (prop d’un trimestre), els sona bé. «S’haurà de veure la disponibilitat pressupostària», assenyalen des de la patronal. Un element, no menor, que condicionarà la xifra final de beneficiaris i la seva durada. Les parts es troben actualment creuant documents i propostes i a finals d’agost podria estar llest, segons estimen des de part del diàleg social, una proposta conjunta per portar al Consell de Ministres. 

«Estem en fase de proposta i no hi ha res tancat encara», ha declarat la secretària de polítiques socials d’UGT, Mari Carmen Barrera. Doncs des de la central veuen amb recel la transitorietat amb què ha plantejat Treball aquest subsidi i aspiren a reformular el sistema de cobertura per atur «que ningú es quedi sense prestació», segons ha manifestat. «Aquesta mesura [el subsidi especial] s’ha de mantenir fins al 30 de setembre i més enllà, tant els ertos com aquesta protecció [...] en la mesura en la qual no es recuperi la normalitat en el mercat de treball», ha declarat el secretari de polítiques socials de CCOO, Carlos Bravo.

Cimera a les Balears per renovar els ertos

Notícies relacionades

A falta de confirmació oficial de la data, per a finals d’agost està prevista una cimera extraordinària a les illes Balears per mirar de firmar una quarta pròrroga dels incentius per als ertos. Així ho va anunciar el passat 1 d’agost la ministra de Treball i en aquesta direcció estan pressionant patronal i sindicats. Hi ha consens dins del Govern per estendre en el temps aquest mecanisme, tal com va declarar la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, en una entrevista amb EL PERIÓDICO. Aquestes setmanes les parts creuen continguts per mirar d’arribar a la cimera illenca amb un preacord i mantenir així aquesta xarxa de protecció a l’ocupació en la qual segueixen 1,06 milions de treballadors, segons les últimes dades de la Seguretat Social. «No té sentit deixar caure un sistema de protecció com el que hem aixecat», va afirmar al seu dia la ministra de Treball, Yolanda Díaz. 

Un altre element relacionat amb els ertos que estan debatent els agents socials i el Govern és l’aprovació d’un canvi normatiu per millorar la protecció dels treballadors amb contracte a temps parcial afectats per un expedient d’aquest tipus. La intenció de la Taula del Diàleg Social és augmentar la quantia a percebre en el cas dels empleats que compaginin més d’un contracte, ja que amb l’actual sistema de càlcul de la prestació, un treballador a temps parcial que amb dos llocs de treball suma les mateixes hores i sou que un treballador a temps complet té dret a una menor prestació. 

Temes:

Ocupació