206 empleats afectats

Treball tomba per fraudulent l'erto de Ryanair a Girona i les Canàries

L'autoritat laboral estima que l'aerolínia irlandesa va abusar dels ajuts públics per estalviar-se costos

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325

zentauroepp49609435 economia pilotos ryanair190829172325 / RYANAIR

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Ministeri de Treball ha rebutjat per fraudulent l’erto presentat per Ryanair a les seves bases de Girona i les Illes Canàries i que afectava 206 treballadors. Aquests van ser els inclosos en l’últim acomiadament col·lectiu efectuat per l’empresa l’any passat en aquestes instal·lacions i que finalment l’Audiència Nacional va tombar per irregularitats en les formes i «mala fe» negociadora per part de l’empresa. Inspecció de Treball ha considerat acreditat que l’aerolínia d’origen irlandès va incorporar als treballadors readmesos en un erto amb la finalitat d’estalviar-se costos laborals i no a causa d’una causa de força major. Així figura en la resolució publicada aquest dilluns pel sindicat USO.

«És evident que l’empresa va presentar l’erto per [...] així deslliurar-se, si no de tota, sí d’una bona part del deute econòmic que implicava l’anul·lació dels efectes de l’acomiadament col·lectiu produït 8 de gener del 2020», segons recull la resolució. És a dir, per estalviar-se els salaris de tramitació i altres costos derivats de la readmissió, Ryanair el que va fer va ser incloure a posteriori els treballadors readmesos a l’erto que va plantejar per als seus més de 1.400 empleats a tot Espanya. I que així fos la Seguretat Social la que hagués d’assumir, des de la presentació del primer erto, la gran majoria dels costos laborals. 

Notícies relacionades

L’autoritat laboral obliga així Ryanair a abonar les cotitzacions eximides per aquests 206 treballadors afectats, així com a retornar l’import de les prestacions d’atur consumides, a més de pagar els salaris corresponents a aquests treballadors.