OHL va doblar les seves pèrdues en el primer semestre

La constructora va registrar números vermells de 38,5 milions per l'aturada de l'activitat a causa de la Covid-19

zentauroepp32929380 the logo of spanish constructor ohl can be seen on a window 181022200910

zentauroepp32929380 the logo of spanish constructor ohl can be seen on a window 181022200910 / ANDREA COMAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

OHL va registrar una pèrdua neta de 38,5 milions d’euros en el primer semestre, cosa que suposa multiplicar per més de dos (151%) els números vermells d’un any abans, a causa de l’alentiment de l’activitat constructora en alguns mercats provocat per la pandèmia. La companyia participada pels germans mexicans Amodio xifra aquest impacte en 130 milions d’euros en termes d’ingressos i en 25 milions més quant a benefici brut d’explotació (ebitda), fonamentalment pels costos directes i indirectes derivats de la menor activitat.

En cas de descomptar els efectes de la Covid, OHL assegura que el seu ebitda hauria superat els 45 milions d’euros i hauria superat així els registres d’un any abans. No obstant, l’ebitda del grup es va contraure l’11,5% entre el gener i el juny d’aquest any, fins a situar-se en 20,1 milions d’euros, al descendir lleugerament el seu marge fins a l’1,5%.

La companyia va aconseguir mantenir, amb només una lleu caiguda del 0,8%, els seus ingressos, que al tancament de juny van sumar 1.350,3 milions d’euros, gràcies a la diversificació geogràfica del seu negoci.

OHL, que aconsegueix el 76,7% d’aquestes vendes a l’exterior, va indicar que el descens d’activitat derivat de la pandèmia a Espanya i Llatinoamèrica es va compensar amb el «bon comportament» de l’activitat de construcció als Estats Units, primer mercat el grup. Va aconseguir així mantenir el seu negoci en «nivells similars» als d’un any abans, atès que l’activitat de serveis, al ser considerada essencial, no es va veure afectada «significativament».

No obstant, la crisi va interrompre de manera puntual la tendència de reducció de pèrdues i millora d’ebitda que la constructora venia registrant en els últims trimestres.

El grup confia que «la reactivació que s’està experimentant a principis del segon semestre reverteixi l’alentiment de les licitacions de la primera meitat de l’any en els mercats afectats per la pandèmia».

Reestructuració del deute

En el pla financer, OHL, que acaba d’iniciar negociacions per reestructurar el seu deute i balanç, va tancar el juny amb un endeutament net de 151,8 milions d’euros, dels quals 103,5 milions constitueixen deute amb recurs.

Notícies relacionades

A aquest passiu s’hi sumen els 593 milions que té en dues emissions de bons, que vencen el 2022 i el 2023, en els quals se centrarà la negociació, que podria contemplar una conversió de títols de deute en accions i també una injecció de capital per part dels Amodio

La companyia, que té un ‘matalàs’ de liquiditat de 570 milions d’euros, està a més pendent d’aconseguir el vistiplau d’aquests bonistes per disposar de la meitat del crèdit de 140 milions amb aval de l’ICO aconseguit fa uns mesos.

Temes:

OHL