empreses

Les pimes reclamen que es garanteixin els pagaments de les contractacions públiques

Pimec, la PMcM i Plataforma Pimes avisen de la necessitat de mantenir l'activitat per part de les administracions

31458302 59

31458302 59 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts

Pimec, la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) i la Plataforma Pimes han presentat aquest dilluns un manifest conjunt sobre els contractes públics en l’etapa postpandèmia en el qual demanen assegurar els circuits de pagament per millorar la situació de les pimes dins de la contractació pública.

Al manifest, subscrit també per altres organitzacions de petites i mitjanes empreses, els signants donen a conèixer els problemes i les carències de la compra pública, que representa aproximadament el 18% del producte interior brut (PIB).

En una roda de premsa telemàtica, les tres entitats han advertit que en la contractació pública hi ha problemes com ara els lots de gran volum, una «morositat en cascada»relacions desiguals entre contractistes i subcontractistes i falta de liquiditat d’aquests, entre d’altres.

Davant aquesta situació, demanen a les administracions públiques que garanteixin els fluxos de caixa i de cobrament per assegurar els circuits de pagament i la demanda per mantenir les cadenes de contractació pública, i que divideixin els contractes en lots, ja siguin sectorials o per volum.

El president de la PMcM i secretari general de Pimec, Antoni Cañete, ha assegurat que els problemes de les empreses proveïdores de contractes públics, sobretot de les empreses subcontractistes, s’han agreujat tant per la paralització de l’activitat com per les mesures preventives que governs i empreses contractistes han adoptat davant un futur incert.

«Es concreten els retards i les anul·lacions de pagaments, cosa que augmenta el nivell de morositat, i es manté una bossa de deute acumulat. Això provoca que moltes empreses subcontractistes hagin de recórrer a finançament ICO per cobrir les factures no cobrades», ha denunciat.

Per això, considera que les administracions públiques han de garantir el pagament dels seus deutes a tot el circuit d’aprovisionament per impedir la ruptura de la cadena de pagament, així com obligar que els grans contractistes paguin els seus proveïdors subcontractistes dins del termini legal.

Per la seva banda, el vicepresident de Plataforma Pimes, Josep Tres, ha exposat que la caiguda de la demanda del sector privat «afectarà greument moltes pimes», per la qual cosa veu necessari garantir que una part de la demanda pública la cobreixin aquestes empreses.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha explicat que això s’aconseguiria dividint els contractes en lots: per especialitat sectorial, per territori o per volum del contracte. Això ajudaria, a més, que un més alt nombre d’empreses pogués presentar-se a una oferta.

«És important que la fórmula de valoració econòmica no exclogui per si mateixa la valoració adequada de l’informe tècnic, ja que la legislació permet limitar el nombre de lots pels quals pot competir una empresa i, fins i tot, limitar el nombre d’adjudicacions», ha afegit

Temes:

Empreses