'CAS TÀNDEM': CLAVEGUERES POLICIALS

Villarejo va oferir a Iberdrola un contacte amb l'Administració Trump

L'elèctrica va contractar l'excomissari per investigar Florentino Pérez «davant un escenari de conflicte»

La relació amb les empreses de l'expolicia es va prolongar fins al 2017, any en què va ingressar a la presó

smart-mobility---iberdrola- -3

smart-mobility---iberdrola- -3

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Sara Ledo

La relació empresarial entre Iberdrola i l’entramat de l’excomissari José Manuel Villarejo el mateix any en què l’expolicia va ingressar a presó pel ‘cas Tàndem’, en el qual s’investiguen les clavegueres policials. És probable que en aquest vincle tan prolongat contribuís que les empreses de l’expolicia no deixaven passar cap oportunitat de negoci, com demostra el fet que el juliol del 2017 arribessin a oferir-se a l’elèctrica a través d’un correu per proporcionar-li «un acostament real i efectiu a l’Administració Trump», segons consta al sumari de la peça relativa a aquesta companyia a què ha tingut accés EL PERIÓDICO.

Només tres mesos i mig abans de l’arrest de Villarejo, el llavors cap de Seguretat d’Iberdrola, Antonio Asenjo, va enviar un correu electrònic al soci d’expolicia, Rafael Redondo, per preguntar-li sobre la relació amb l’Administració del president nord-americà, Donald Trump, que podia tenir un presumpte ambaixador que s’havia posat en contacte amb Iberdrola. Redondo l’agafa al vol i respon que aquest senyor ja no és ambaixador dels Estats Units per oferir-se a proporcionar-la: «Si de debò teniu interès a fer un acostament real i efectiu a l’Administració Trump, tenim la possibilitat d’aconseguir-ho».

Asenjo li agraeix «l’oferiment que per descomptat» traslladarà a qui correspon, tot i que entén que qui té aquesta «responsabilitat conferida» a la «casa ja deu tenir els seus canals establerts». Asenjo va abandonar Iberdrola l’octubre del 2019 al conèixer-se la seva relació amb Cenyt i les empreses de Villarejo. El correu que va enviar als seus companys deia: «Tenir la certesa que en algun moment tot ha tingut la seva raó de ser i que, en situacions desesperades, les accions realitzades van permetre a lberdrola i a alguns dels seus importants executius sortir airosos d’escenaris complicats i poder assumir posteriorment, per ells mateixos, l’èxit».

Investigar ‘FLO’

Les diligències seguides contra Villarejo acumulen més d’una vintena de peces en les quals s’investiguen els àudios que atresorava i la seva contractació per destacades empreses i grans fortunes per investigar socis o competidors. En el cas d’Iberdrola això va ocórrer amb el president d’ACS, Florentino Pérez. L’elèctrica va recórrer a l’expolicia per «verificar qualsevol dada i circumstància d’interès sobre ‘FLO’ i el seu equip humà que es pogués utilitzar en un escenari de conflicte en cas que finalment arribés a tenir lloc».

Al llarg del 2009 Villarejo va presentar a Iberdrola informes en els quals descrivia les investigacions portades a terme sobre el constructor, mitjançant «una estratègia de penetració» en el seu «entorn i noves línies de treball per a la recerca de dades sensibles» que l’«afectin directament i/o el seu entorn més directe», entre els quals citava «l’ús de la seva condició de president del Reial Madrid per aconseguir negocis lucratius al continent asiàtic l’any 2005, avatars de diversos fitxatges futbolístics que poguessin comprometre el seu club» o una suposada «vinculació amb societats pantalla que utilitzaria per a les seves activitats opaques».

Notícies relacionades

Florentino Pérez va declarar a l’Audiència Nacional que «mai havia tingut coneixement de ser investigat per Cenyt fins que al febrer del 2019 dos periodistes, la identitat dels quals no va aportar justificant que havia sigut informat d’això sota estricta confidencialitat, li havien advertit» que el propietari de ‘Moncloa.com’ «tenia en el seu poder documents i gravacions que li havia venut Gemma Alcalá Garcés, dona de Villarejo, i que podria evitar la publicació si pagava un milió euros.» 

Iberdrola va fer diverses transferències a Cenyt pels seus treballs. Una al febrer del 2005 per valor de 301.414 eurosuna altra a l’abril d’aquell mateix any per 220.413 i una tercera al març del 2009 de 232.000 euros. D’aquell any són els projectes Gipsy i Posy, en els quals Villarejo va investigar si el directiu d’Iberdrola facilitava informació a Florentino Pérez i la relativa al president blanc.