estimacions

Espanya tindrà un atur del 20% aquest any si hi ha un rebrot de coronavirus, segons l'OCDE

L'organisme demana al Govern central endurir els requisits a les empreses que reben suport financer per als ertos

MADRID, 02/04/2020.- Un hombre pasa ante una oficina de empleo este jueves en Madrid. El paro registrado en marzo creció en más de 300.000 personas, hasta los 3,5 millones de personas, en tanto que la Seguridad Social perdió 833.979 afiliados al cierre del mes por el impacto del COVID-19, lo que supone la mayor caída de su historia y deja el número de cotizantes en 18,4 millones. EFE/JuanJo Martín

MADRID, 02/04/2020.- Un hombre pasa ante una oficina de empleo este jueves en Madrid. El paro registrado en marzo creció en más de 300.000 personas, hasta los 3,5 millones de personas, en tanto que la Seguridad Social perdió 833.979 afiliados al cierre del mes por el impacto del COVID-19, lo que supone la mayor caída de su historia y deja el número de cotizantes en 18,4 millones. EFE/JuanJo Martín / JuanJo Martín (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Espanya serà un dels països més castigats de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) en termes d’ocupació malgrat les mesures adoptades pel Govern central per limitar l’impacte de la crisi sanitària al mercat laboral. L’organisme amb seu a París preveu una taxa d’atur del 19,2% aquest any (una projecció similar a la del Govern, que augura un 19%) i del 20,1% si hi ha un rebrot de la malaltia.

A l’informe presentat aquest dimarts indica que, a més dels acomiadaments, i malgrat les mesures adoptades per regular-los, l’augment de l’atur es deu a «una dràstica reducció en la contractació».

«Com en la majoria dels països de l’OCDE, no es van renovar els contractes temporals i es va congelar la contractació durant el tancament», assenyala. Així mateix, remarca que les dades disponibles sobre les ofertes d’ocupació ‘online’ mostren que les ofertes van caure gairebé un 40% entre el març i el juny.

La pèrdua d’ocupació serà més gran a les regions dependents de sectors més afectats per la crisi i en particular algunes de les principals destinacions turístiques com les Balears i les Canàries, apunta l’OCDE.

Notícies relacionades

L’informe subratlla que Espanya és un dels setze països de l’OCDE que ha augmentat les prestacions per baixa laboral per a les persones amb Covid-19, i l’únic que reconeix el coronavirus com a malaltia professional.

Respecte als ertos, que van representar un 18% del total de sous i salaris el mes de maig i van beneficiar gairebé tres milions de treballadors, l’OCDE recomana que, a mesura que l’economia reobre, «s’hauria de considerar la reintroducció d’una condicionalitat més estricta per a les empreses» que reben suport financer de l’Estat.

Temes:

OCDE