ciències de la vida

La biotecnologia catalana va captar 112 milions l'any passat, el 3% més

En els primers sis mesos d'aquest exercici s'han arribat ja als 85 milions

biotecnologia

biotecnologia / SERGIO LAINZ

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sector biotecnològic català va captar l’any passat 112 milions d’euros, tres milions més que en l’exercici anterior o el 3% d’augment, segons l’estudi anual elaborat per BiocatCataloniaBio & Healthtech i EY. L’any passat va ser d’impàs, que donarà pas a un 2020 altre cop amb rècords, han explicat els experts.

En els sis primers mesos d’aquest any, s’han captat ja 85 milions, amb operacions com la d’Ona Capital, que ha obtingut 30 milions d’euros. Això suposa que en la meitat de l’any ja s’ha arribat al 76% del que es va captar en tot el 2019. En l’apartat de capital de risc i finançament col·lectiu la xifra fins al 30 de juny ascendeix a 55,6 milions, davant els 63,64 milions obtinguts per aquestes vies en tot el 2019.

Segons el parer dels autors de l’estudi, la Covid-19 no ha tingut un impacte negatiu significatiu en el funcionament del sector, si bé s’ha reduït el volum d’operacions i acords entre inversors i emprenedors, hi ha hagut retard en els calendaris de recerca i desenvolupament, s’han cancel·lat projectes i hi ha hagut canvis de prioritats per concentrar esforços cap a les necessitats desencadenades per la nova malaltia. De tota manera, els experts del sector consideren que en l’exercici actual s’aconseguiran xifres rècord per l’interès en el sector com a conseqüència del coronavirus.   

Quatre anys consecutius per sobre de 100 milions   

Jordi Naval, director de Biocat, ha destacat que el sector suma quatre anys consecutius per sobre dels 100 milions d’inversió, un nivell al qual es va arribar el 2016. La principal aportació l’any passat va correspondre a fons de capital de risc.

L’any passat hi va haver 55 operacions de fons de capital de risc, que van ocupar el 30% de les operacions de finançament i gairebé la meitat dels recursos captats. La mitjana de les rondes de finançament mitjançant capital de risc i finançament col·lectiu va ser de dos milions d’euros, si bé el 63% del total de capital captat va provenir de 10 grans operacions.

De fet, es van registrar un total de 116 operacions, entre les quals sobresurten Oryzon en les biotecnològiques, que va captar 20 milions, i en l’àmbit ‘medtech’ Anaconda Biomed, que va captar 20 milions més. El potencial de la bioregió, ha afegit Naval, és d’uns 300 milions.

Per la seva banda, Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & Healthtech, ha explicat que gran part de les accions de la companyies estan en mans d’inversors locals, si bé es registra una tendència a l’alça dels estrangers. Avui el nombre d’inversors forans ja se situa entorn dels 60. Anido ha reclamat que es rebaixin les «barreres fiscals» que frenen la capacitat de captació d’inversió.

En total s’ha duplicat el nombre d’operacions que parteixen de zero, fins a arribar a 22.  Silvia Ondategui, d’EY, ha explicat que el mercat global per al 2020 seguirà fent créixer aquesta indústria a tots els països.

Notícies relacionades

L’acte de presentació de l’‘Estudi d’inversió del sector de les ciències de la vida i la salut a Catalunya el 2020’ ha comptat amb la participació d’inversors, com Montserrat Vendrell, d’Alta Life Sciences; Clara Campàs, d’Asabys; Lluís Pareras, d’Invivio Capital, i Guillem Laporta, d’Ysios Capital; així com emprenedors com Marc Martinell, cofundador i conseller delegat de Minoryx; Carolina Aguilar, cofundadora i consellera delegada d’Inbrain, i Cristina Pascual, cofundadora i consellera delegada de Mediktor.  

La majoria han coincidit que queda molt camí per recórrer tenint en compte el potencial de recerca científica a Catalunya i el capital que es capta i s’han mostrat optimistes respecte al 2020.