PREVISIONS DE KPMG

Sis de cada deu empreses abaixaran o congelaran els salaris en els pròxims sis mesos

El 68% no tenia un pla per al teletreball abans de l'esclat de la crisi del coronavirus

53457165 60

53457165 60 / ©Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts

La incertesa provocada per la pandèmia de coronavirus ha fet que un 60% de les empreses consideri abaixar o congelar durant els pròxims sis mesos les remuneracions dels seus consellers, alts executius i empleats. Així es desprèn de l’informe ‘Converses: Remuneracions i la Covid-19’, realitzat per KPMG a Espanya amb la participació de 131 responsables de compensació, directors de recursos humans i membres de consells repartits en 16 entrevistes i 115 enquestes que han tingut lloc al llarg del mes de maig del 2020, amb el 30% de les companyies enquestades sent cotitzades.

Les empreses opten per aquesta congelació salarial i els ajustaments discrecionals en diversos elements retributius com a mesura per preservar la liquiditat davant de la incertesa en la recuperació de la demanda. Malgrat que 6 de cada 10 afirmen que abaixaran o congelaran els salaris, encara hi ha un 4% que considera que les remuneracions s’incrementaran en alguns nivells salarials durant els pròxims sis mesos.

Previsions

En concret, un 37% de les companyies assegura que, en els pròxims mesos, es continuaran congelant els increments salarials de tota la plantilla, un 18% considera que no es duran a terme més ajustaments a la baixa per a cap nivell de l’organització i, un 14% preveu una reducció de la compensació total en general per a tota la plantilla.

Juntament amb la baixada salarial, un 20% de les empreses afirma haver-se vist obligada a aplicar expedients de regulació temporal d’ocupació (erto) per causes econòmiques, tècniques o operatives; un 19%, per força major, i, un altre 19%, de reducció de jornada, amb la intenció de preservar l’ocupació, un instrument que el Govern va flexibilitzar el març amb aquest objectiu.

No obstant, un 27% de les companyies que ha dut a terme un erto ha decidit complementar els salaris dels seus col·laboradors, per tal de mantenir el poder adquisitiu de les persones afectades. L’estudi també assenyala que les empreses han cancel·lat projectes no essencials (37%), contractacions i promocions (34%), increments salarials (32%) i modificat condicions de treball (27%), anticipat vacances (27%), ajustat remuneracions de consellers i alts directius (21%) i cancel·lat contractes amb subcontractistes (18%).

Teletreball

Notícies relacionades

En relació amb el teletreball, la pandèmia ha sorprès les companyies sense una política formal de teletreball, ja que un 68% no en tenia una com a tal, i, del 26% que sí que la tenia, pràcticament el 60% ha hagut de modificar-la perquè possiblement estava pensada per a altres circumstàncies.

«De l’estudi es desprèn que hi ha una important incertesa en les companyies que impedeix treballar amb certa anticipació sobre els temes. El que queda clar és que, independentment d’això, el tema de les remuneracions serà un dels protagonistes de la taula dels consells d’administració els pròxims sis mesos», explica la directora de l’àrea de compensació general, de consellers i de directius de KPMG Abogados, Mónica San Nicolás.

Temes:

Ocupació