1,5 milions de beneficiaris

Govern i autònoms tanquen la renovació del cessament d'activitat fins al setembre

Un milió i mig de treballadors per compte propi podran mantenir la prestació o sol·licitar la bonificació de quotes

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625

rosas52132461 ministro seguridad social jose luis escriva200204165625 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern i els treballadors autònoms han tancat aquest dijous un acord per prorrogar la cobertura del cessament d’activitat especial i habilitar un nou subsidi especial per als autònoms de temporada. Les condicions de l’acord beneficiaran prop d’1,5 milions de treballadors, ja sigui per prestació directa o per una bonificació de les seves quotes durant els pròxims tres mesos. «Avui s’esfumen les incerteses de milers d’autònoms», ha resumit el president d’Upta, Eduardo Abad. El pacte que han rubricat aquest dijous el Govern i les principals associacions del sector, ATA, Upta i Uatae, estén unes mesures excepcionals que vencien el 30 de juny. A l’espera que la patronal i els sindicats decideixin si ratifiquen o no la renovació dels ertos, les associacions de treballadors per compte propi ja han tancat els seus afers pendents. «Des que hem acostat posicions tenim més capacitat per abordar els reptes que ens ha plantejat el coronavirus», ha declarat Escrivá.

«És el primer acord que firmem aquesta legislatura amb el Govern i esperem que no sigui l’últim», ha afirmat el president d’ATA, Lorenzo Amor. El pacte permetrà que els treballadors per compte propi que tinguin una reducció de facturació del 75% respecte al tercer trimestre del 2019 puguin acollir-se directament a la prestació per cessament d’activitat, segons ha explicat el ministre Escrivá. I això serà compatible amb el manteniment de l’activitat. Sempre que els ingressos nets del trimestre del 2019 no superin els 1.800 euros. La quantia habitual d’aquest cessament és de 661 euros mensuals. 

Notícies relacionades

Per als que no puguin acreditar una reducció de facturació tan elevada però sí que hagin tingut accés a la prestació especial fins ara, la Seguretat Social ha habilitat una bonificació de la quota d’autònoms. Serà del 100% al juliol, del 50% a l’agost i del 25% al setembre, segons ha precisat Escrivá. Entre els dos perfils de beneficiaris sumaran 1,4 milions de persones. Unes condicions que la secretària general d’Uatae, María José Landaburu, ha qualificat de «manifestament millorables», però que considera un punt de partida per a futurs acords.

En paral·lel a aquesta cobertura, Govern i les associacions d’autònoms també han acordat un subsidi per a autònoms de temporada o fixos discontinus. Un col·lectiu que es troba en «indigència econòmica», que «viuen del que produeixen en aquests mesos estivals» i que «era fonamental» incloure en aquesta nova pròrroga dels ajuts públics, segons ha afirmat Eduardo Abad, secretari general d’Upta. Se’ls ha habilitat una ajuda equivalent al 70% de la seva base de cotització i la podran percebre durant quatre mesos de l’època estival. El 70% de la base de cotització mínima (la més freqüent entre el col·lectiu) és de 661 euros. El mateix import que contempla el cessament d’activitat.