l'acord, «molt a prop»

Díaz reclama als agents socials que «es comprometin una vegada més» amb els ertos

L'Executiu de Pedro Sánchez s'allargarà fins al setembre però «amb la mirada llarga»

zentauroepp52400383 yolanda diaz200221102606

zentauroepp52400383 yolanda diaz200221102606 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Govern central i els agents socials ultimen un acord per estendre els ertos fins al setembre, però «amb la mirada llarga», de manera que podria estendre’ls més enllà en cas que un rebrot del coronavirus ho fes necessari. En una entrevista a Telecinco, la ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha explicat que, tot i que els agents socials demandaven ampliar els ertos fins al 31 de desembre, el termini de tres mesos que es maneja «no es discuteix», perquè tenen la certesa i tranquil·litat que, «si el necessiten, el Govern els acompanyarà».

«Tenim la mirada llarga i la fem extensiva fins a finals d’any», ha dit la ministra, «perquè, tant de bo no passi res i tot vagi bé, però el Govern està en preavís per a qualsevol reacció que haguéssim de prendre amb caràcter immediat».

Les negociacions, que continuen després de la reunió de dilluns en la qual van acordar donar-se de termini fins dimecres, «estan a prop» d’acabar amb un acord, ha dit la ministra qui ha demanat patronal i sindicats «que es comprometin de nou amb Espanya» per salvar empreses i llocs de treball. «Jo puc dictar un reial decret –amb l’extensió dels ertos– donant tranquil·litat a empreses i treballadors. El plus és aconseguir un acord», ha deixat clar la ministra.

«Estic segura que som més a prop i que l’acord s’obrirà camí. Estic entossudida en això», ha assegurat Díaz, que ha insistit que tot i que ella podria optar per legislar, l’acord seria «un plus», per la qual cosa ha demanat sindicats i empresaris que «una vegada més» es comprometin amb el seu país. «No hi ha cap certesa que empreses i treballadors sàpiguen que els agents socials tornen a donar-se la mà [...]. Estem avançant, tenim temps, però faig una crida per demanar-los una vegada més que es comprometin amb el seu país», han sigut les seves paraules.

Díaz ha subratllat que l’última proposta que ha posat el Govern sobre la taula de negociació, de la qual no estimat donar detalls, «camina cap a la interpretació del moment econòmic» actual, «des de la prudència i amb la mirada llarga».

Salvaguardar ocupació

Notícies relacionades

Díaz ha ressaltat el valor dels ertos per salvaguardar l’ocupació i ha destacat que dels 3,4 milions de treballadors que es van incloure en aquests procediments, entorn d’un milió ja han tornat al seu lloc de treball.

La titular d’Ocupació ha explicat, a més, que tots els ertes que han entrat al Servei Públic d’Ocupació (SEPE) «s’han tramitat i pagat», amb una factura de 5.120 milions d’euros, però ha precisat que aquells que s’han presentat amb errors en la tramitació (alteracions en els nombres de DNI dels treballadors, per exemple) no s’han pogut pagar a l’espera que l’empresa corregeixi les dades.