Comissió per a la Reconstrucció

El Banc d'Espanya advoca per prorrogar i adaptar els ertos i els crèdits ICO

El governador demana dissenyar ja un pla d'ajustament del dèficit i aplicar-lo quan el creixement sigui sòlid

Urgeix la reforma de les pensions i acabar amb la temporalitat laboral, segons Hernández de Cos

zentauroepp53455536 graf7321  madrid  18 05 2020   el gobernador del banco de es200518151330

zentauroepp53455536 graf7321 madrid 18 05 2020 el gobernador del banco de es200518151330 / J J Guillen

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, ha advocat aquest dimarts per la necessitat de dissenyar al més aviat possible un pla creïble i a mitjà i llarg termini de reducció del dèficit i el deute públic espanyol, però començarà a aplicar-lo «només quan l’economia recuperi un camí de creixement sòlid».

A més, el governador ha recomanat «estendre i adaptar» els mecanismes de suport a empreses i treballadors. Durant la seva intervenció en l’última jornada de compareixences a la Comissió per a la Reconstrución Social i Econòmica, al Congrés dels Diputats, Hernández de Cos ha advertit contra els riscos que tindria una retirada «prematura, anticipada o primerenca» dels estímuls, però ha subratllat la conveniència d’adaptar-los a les noves circumstàncies. En particular, s’ha mostrat a favor de «prolongar els ertos», de dotar les empreses de «mecanismes de flexibilitat» davant potencials ajustaments i de prorrogar la fórmula dels crèdits ICO (préstecs a empreses avalats per l’Estat) a favor, sobretot, de pimes «amb perspectives sòlides de viabilitat».

Des del punt de vista del governador, la societat i l’economia espanyola afronta la necessitat d’escometre un agenda de reformes a curt i mitjà termini «ambiciosa, urgent, integral, permanent i avaluable» en el temps. «La inacció juga en contra nostra», ha dit, per remarcar la urgència. «Les línies mestres d’aquesta agenda haurien de tenir un alt grau de consens polític i social», per a diverses legislatures, ha afegit per emfatitzar la necessitat de pactes.

Consolidació fiscal

Per a la reducció a mitjà termini del dèficit i d’un nivell de deute públic que podrà situar-se entre el 115% i el 120% del PIB (lluny de l’objectiu europeu del 60%), Cos ha suggerit reprendre com a guia el camí d’una reducció anual del dèficit estructural del 0,5% del PIB a partir del moment en què es consolidi la recuperació. «És factible, sempre que es dissenyi un programa adequat» d’objectius, terminis i consens, ha apuntat.

Des del seu punt de vista, els treballs en marxa i futurs de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) haurien de constituir la clau per depurar les polítiques de despesa sense eficàcia provada a través dels seus informes ‘spending review’, sobre la qualitat de la despesa. I pel costat dels impostos aquests informes –segons De Cos– haurien d’ajudar a posar ordre al voluminós paquet de bonificacions fiscals existent en la legislació espanyola. Des del seu punt de vista, la recaptació fiscal espanyola no té un problema de tipus impositius, sinó sobretot de bonificacions.

«La recessió més gran en temps de pau»

Després de la seva anterior intervenció en el Congrés dels Diputats, al maig, Hernández de Cos ha acudit aquest dimarts a la Comissió per a la Reconstrucció amb noves dades que avalen la seva afirmació que l’economia es troba davant de la recessió «més voluminosa en temps de pau». Tal com va apuntar l’organisme en l’última actualització de les seves previsions, després d’una caiguda del PIB espanyol del 5,2% en el primer trimestre, es preveu una caiguda d’entre el 16% i el 22% en el segon. Per al conjunt de l’any, les perspectives de l’organisme apunten a un descens del PIB d’entre el 9% i el 15% en funció, sobretot, de possibles rebrots del virus.

En aquest context, el representant a Espanya de l’autoritat monetària europea que és el BCE, ha reclamat mesures de suport a la recuperació a curt termini.  I, a mitjà i llarg termini, ha advocat davant dels diputats per emprendre una «ambiciosa» agenda de reformes per augmentar el creixement potencial de l’economia espanyola, adaptada ara als canvis estructurals precipitats per la pandèmia, com pot ser el cas del teletreball.

Pensions i mercat laboral

En aquest bloc ha situat l’impuls a la investigació i la reforma de l’educació, però també canvis en el mercat laboral (contra la temporalitat i l’atur de llarga durada) i en el sistema de pensions, així com «una política migratòria adaptada a les necessitats del mercat de treball».

Notícies relacionades

En matèria de pensions, ha  advocat per determinar «el nivell de prestacions que volem tenir» i, a partir d’allà mobilitzar recursos; a més, el governador ha remarcat la conveniència de mecanismes que permetin ajustar la creixent esperança de vida de les persones «amb la quantia de les prestacions o l’edat de jubilació» (escurçant aquella o allargant aquesta).

Per corregir l’elevada temporalitat de l’ocupació a Espanya, Hernández de Cos creu convenient posar en marxa un sistema d’indemnitzacions per acomiadament amb costos creixents en funció de la durada del contracte (en línia amb el model del contracte únic), així com l’anomenada ‘motxilla austríaca’ on cada treballador pugui anar acumulant per endavant una part dels costos d’acomiadament, en un fons.