mesures laborals

Finalitza sense acord una nova reunió per prorrogar els ertos de la Covid

Treball promet no aprovar res unilateralment i les parts se citen de nou dimecres

Les actuals condicions vencen el 30 de juny i actualment hi ha 2,2 milions treballadors en un expedient de suspensió

zentauroepp51878855 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180120

zentauroepp51878855 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180120 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Nova reunió que finalitza sense acord entre el Ministeri de Treball, la patronal i els sindicats per consensuar una prolongació dels incentius públics als ertos de la Covid. Les posicions són pròximes, segons manifesten les parts establertes a la taula de diàleg social, però l’acord s’està resistint. Treball ha entregat una nova proposta als agents socials aquest dimarts i aquests la debatran al si dels seus òrgans directius.

El Consell de Ministres, davant d’aquesta falta de consens definitiu, no avaluarà aquest dimarts cap document i la prolongació de les actuals condicions per als ertos de la Covid-19 haurà d’esperar. 2,2 milions de treballadors, segons les últimes dades del Govern, continuen afectats per un expedient i a l’expectativa de com s’acabarà tancant aquest acord.

Els detalls de les exoneracions de cotitzacions a les empreses i si aquestes premiaran o penalitzaran en gran manera la reincorporació total de treballadors són alguns dels principals temes pendents.

El debat gira més entorn al com que no fins quan. Hi ha consens entre les tres parts en què els incentius s’han d’allargar i la data del mes de setembre és la que s’ha acabat imposant. Aquest és l’horitzó amb el qual Treball ha encarat les negociacions, malgrat que els agents socials es van manifestar en reunions anteriors a favor de tancar un acord fins al desembre, especialment des del grup patronal.

Possible pròrroga

Finalment aquesta data ha anat perdent vigor i des de l’Executiu han obert la porta a revisar més endavant les condicions per a una possible quarta pròrroga a la tardor.

El quid de la qüestió està en el com. La proposta que va posar a sobre de la taula el Ministeri de Treball la setmana passada obria les exoneracions de quotes a la Seguretat Social als expedients per causes objectives. Una cosa que fins ara no estava contemplada, ja que l’estat d’alarma cobria com a força major la majoria de supòsits. Amb la normativa d’excepció ja retirada, Treball intenta consensuar amb patronal i sindicats com serà la transició dels expedients de força major als objectius.

El disseny del sistema d’incentius està sent l’os de les negociacions. La proposta inicial de Treball, segons un dels esborranys als quals va tenir accés EL PERIÓDICO, exonerava en gran manera les empreses pel temps que els treballadors es reincorporessin i en menor mesura pels terminis en què estiguessin en suspensió.

Incentius

Un plantejament que els sindicats pretenen invertir, ja que consideren que incentivar les exoneracions de treballadors que ja estan en actiu pot promoure la dilatació dels expedients. La patronal, per la seva banda, advoca per un nivell d’exoneracions més gran i una autonomia més gran per a la part empresarial a l’hora de decidir afectar o desafectar un treballador.

Un altre dels elements per tancar és com serà la transició en el cas de renovar-se un erto per força major per un de causes objectives. I si, entre d’altres, aquests haurien de passar per un període de consultes entre empresa i sindicats, com regeix en circumstàncies ordinàries. La penúltima proposta de Treball referent a això no contemplava aquesta consulta i concatenava un expedient amb un altre.

Notícies relacionades

Queda pendent també la incògnita que passarà amb la prestació dels treballadors afectats, ja que si l’erto s’allarga més de sis mesos, el dret de cobrament passa, en circumstàncies ordinàries, del 70% al 50%. En relació amb les clàusules de garantia de l’ocupació vigents fins ara, diverses fonts presents en les negociacions coincideixen a assenyalar que aquestes no seran modificades.

La reunió d’aquest dilluns ha finalitzat sense acord, Treball s’ha compromès a no portar al Consell de Ministres d’aquest dimarts cap proposta encara i el del 30 de juny es presenta com l’últim conclave ordinari del Govern abans d’acabar el mes. La voluntat de totes les parts és evitar tancar un acord l’últim dia, per donar el màxim marge possible a les empreses per planificar les seves plantilles i a això obre la possibilitat que l’Executiu convoqui a finals de setmana un Consell de Ministres extraordinari.

Temes:

Ocupació