Després de l'aturada per la Covid-19

El Pacte de Toledo reprèn aquest dilluns la feina al Congrés

La tornada a la normalitat posa en marxa la reactivació d'algunes de les grans reformes pendents

zentauroepp50416613 madrid 15 10 2019 economia  concentracion de pensionistas en191015195707

zentauroepp50416613 madrid 15 10 2019 economia concentracion de pensionistas en191015195707 / DAVID CASTRO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tornada a la normalitat desbloqueja algunes de les grans reformes pendents de l’economia espanyola que havien quedat en suspens per la urgència de la pandèmia, entre les quals, la reforma de les pensions. La comissió d’avaluació i seguiment dels acords del Pacte de Toledo reprèn avui la feina amb una nova reunió al Congrés, la primera des de l’inici de la crisi de la Covid-19 i la declaració de l’estat d’alarma fa 100 dies.

Aquesta comissió, que presideix l’exministra socialista Magdalena Valerio, va ser de les últimes que va fer reunions abans que la Cambra baixa decidís suspendre l’activitat després del positiu de Javier Ortega-Smith, el primer cas de coronavirus conegut al Congrés. 

Aquest dilluns, els grups esperen reprendre les converses iniciades poc després d’arrencar la legislatura, quan totes les formacions es van comprometre a reprendre els treballs des del punt en què ho van deixar el 2019, quan no va ser possible arribar a un acord abans de la dissolució de les Corts Generals per la convocatòria anticipada d’eleccions. Els treballs van quedar sense tancar a falta d’uns quants serrells, després que Unides Podem, avui al Govern, plantegés la presentació de més vots particulars dels previstos, amb el consegüent desmarcatge del PP i Ciutadans de l’esborrany que hi havia sobre la taula.

Notícies relacionades

El Govern i els agents socials van reclamar tancar aquest mateix any un acord amb què començar a adoptar mesures en matèria de les pensions. Aquesta mateixa setmana, el ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va demanar un acord per poder revaloritzar les pensions en un nou marc legal, i va recordar com poc després d’accedir al càrrec, al febrer, va percebre en converses amb els grups la possibilitat d’arribar a acords per «modificar realment ràpid la Llei General de Seguretat Social». 

A més de reprendre el diàleg polític i establir un mètode de treball amb la tornada de l’activitat parlamentària, els grups també hauran de posar data a la compareixença del secretari d’Estat de la Seguretat Social i Pensions, Israel Rierol, que encara no ha comparegut davant la comissió.