Consultori laboral

¿Tinc dret a vacances si estic en un erto?

EL PERIÓDICO respon els dubtes més habituals dels treballadors en erto sobre els seus dies de festa

zentauroepp53784527 graf2299  ibiza  17 06 2020   vista de los primeros turistas200618092900

zentauroepp53784527 graf2299 ibiza 17 06 2020 vista de los primeros turistas200618092900 / Sergio G Canizares

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

A Espanya hi havia a finals del mes de maig més de 2,9 milions de treballadors subjectes a un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto), inclosos tant els de força major com els que no. Arriba l’estiu i a molts d’ells els sorgeixen els dubtes sobre si podran anar-se’n de vacances i quins són els seus drets. EL PERIÓDICO respon algunes d’aquestes preguntes més comunes amb l’ajuda d’un manual del sindicat USO.

¿Tinc dret a vacances si estic en un erto? 

Si és un erto de suspensió del contracte (erto total), el treballador no genera dret a vacances. És a dir, les vacances anuals es veuran reduïdes en funció dels dies de suspensió i no podran agafar-se dies de festa fins que la situació torni a la normalitat. En el cas de treballadors amb un erto de reducció de la seva jornada (erto parcial), la meritació dels dies de vacances no es veurà alterada. A aquests treballadors els corresponen els mateixos dies lliures que si no haguessin estat acollits a un erto.

¿I si continuo d’erto durant mesos i no puc disfrutar de les vacances dins de l’any natural? 

Les vacances s’han de disfrutar dins de l’any natural. Si els treballadors segueixen en erto i els queden dies per gaudir, l’empresa hauria de deixar d’aplicar-los l’erto durant aquell període de vacances. En aquest cas, han de cobrar el seu salari habitual i l’empresa ha de cotitzar per això.

¿I si l’empresa aprova un erto mentre estic de vacances? 

En aquest cas, les vacances s’interrompran i, per tant, només s’esgotaran els dies de vacances disfrutats fins que es fa efectiu l’erto. El treballador podrà gaudir de les vacances que li quedin pendents quan finalitzi el període d’erto i l’empresa reprengui la seva activitat.

¿Què passa amb les pagues extres mentre estic d’erto?

Si el treballador està en un erto de suspensió, no es genera la part proporcional de pagues extres, perquè el contracte està suspès i s’han tingut en compte, per al càlcul de la prestació, les pagues extres que s’haurien generat fins al moment d’aplicar-se l’erto. Si l’erto és de reducció de jornada, les pagues extres estan afectades en la mesura que s’estengui la reducció de jornada al llarg de l’any natural. En aquest cas, el salari es redueix en la mateixa proporció que la jornada, i les pagues extres, també.

¿La meva empresa em pot imposar vacances per la Covid-19? 

No. Les vacances han d’acordar-se de mutu acord entre l’empresa i la persona treballadora. En alguns contractes s’especifica que l’empresa decideix una part de les vacances de l’empleat, però ha de notificar-les almenys dos mesos abans.

Notícies relacionades

¿Quin és el temps màxim que pot durar un erto? 

L’erto ordinari no té termini. Els ertos per Covid-19 estan vinculats al reinici de l’activitat com a màxim fins a l’1 de juliol, a falta que el Govern prorrogui aquesta data.