EFECTES DE LA PANDÈMIA

L'economia catalana es va desplomar el 4,9% en el primer trimestre

La caiguda en taxa anual va ser del 4,2%, impulsada per la construcció i els serveis

zentauroepp53268551 economia comercios cerrados peluquerias200503195042

zentauroepp53268551 economia comercios cerrados peluquerias200503195042 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts

Com a escala estatal, l’economia  catalana es va desplomar en el primer trimestre el 4,9% respecte al període octubre-desembre de l’any passat com a conseqüència de l’aturada de l’activitat provocada per la crisi del coronavirus i tres dècimes menys que a nivell estatal (-5,2%). La caiguda en taxa anual va ser el 4,2%, una dècima més que a nivell estatal (4,1%).

Des de l’òptica de la demanda, el descens del producte interior brut (PIB) català s’explica «principalment per l’evolució negativa de la demanda interna (-4,8%)» segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

El consum de les llars va disminuir un 7,5% a causa de la paralització de l’activitat. En canvi, el consum de les administracions públiques s’ha incrementat un 5,1% degut principalment a l’augment de les despeses de personal i compra de béns i serveis sanitaris.

Notícies relacionades

La inversió es va reduir en taxa interanual en un 5,8%. Respecte al sector exterior, les exportacions totals a l’estranger disminueixen un 6,4% interanual a causa del descens del 3,8% de les exportacions de béns i serveis i de la baixada del consum dels estrangers al territori (-19,0%). Pel que fa a les importacions, han disminuït un 7,6%, fet que s’explica per la reducció tant de les importacions de béns i serveis (-7,7%) com del consum dels residents a l’estranger (-7,3%).

Des de l’òptica de l’oferta, s’observa una caiguda generalitzada de l’activitat a tots els sectors, sent el de la construcció el que presenta el descens més gran (-7,7%). El sector serveis mostra una taxa de variació interanual de -4,3%, deguda principalment al comerçtransport i hostaleria (-9,6%). La indústria presenta taxes de creixement interanual negatives (-2,4%) per sisè trimestre consecutiu. Finalment, el sector agrari presenta una variació interanual de -2,2%.