INDICADORS

El PIB del Japó va caure el 0,6% en el primer trimestre i confirma la recessió

El Govern distribueix una ajuda directa a cada resident de 800 euros

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa

28/03/2020 28 March 2020, Japan, Tokyo: Japanese Prime Minister Shinzo Abe speaks during a press conference regarding the measures taken to battle the spread of coronavirus. Photo: Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZUMA Wire/dpa / Ramiro Agustin Vargas Tabares/ZU (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts

El Japó va rebaixar aquest dilluns en tres dècimes, fins al -0,6%, la caiguda del seu producte intern brut (PIB) entre gener i març, el que confirma que l’economia nipona ha entrat en recessió a l’acumular dos trimestres consecutius en negatiu, tot i que el Govern creu que el país té una «base sòlida» i hi ha senyals de recuperació. A fi d’aturar un efecte més gran, el Govern nipó ha presentat un pressupost addicional per assistir financerament empreses i individus, amb mesures que inclouen l’entrega a cada resident al país de 100.000 iens (809 euros/913 dòlars).

La dada del PIB difós ha sigut revisada a l’alça, després que el 18 de maig s’anunciés un retrocés del -0,9 % en el període gener-març respecte a l’últim trimestre del 2019. Ja entre l’octubre i el desembre de l’any passat l’activitat econòmica japonesa havia baixat un 1,9% respecte als tres mesos anteriors, cosa que confirma que el país ha caigut en recessió per primera vegada des del 2015.

L’impacte de la pandèmia del coronavirus, que es va reflectir en l’evolució negativa del PIB entre gener i març, es va sumar a l’increment de l’IVA l’octubre passat, que va generar també una contracció de l’economia nipona. «No ens podem relaxar encara, però en el cas del Japó anirem recuperant les activitats econòmiques mentre prevenim l’extensió del coronavirus», va afirmar al comentar aquestes dades el ministre de Revitalització Econòmica, Yasutoshi Nishimura.

Comparat el PIB del primer trimestre del 2020 amb el mateix període del 2019, l’indicador difós avui situa l’evolució en el 0%, davant un retrocés del 0,1% en la primera estimació de la dada donada a conèixer per les autoritats nipones el 18 de maig. «Tot i que continua sent el 0%, considero que l’economia japonesa té la base sòlida, ja que s’ha pogut mantenir aquest nivell malgrat la pujada de l’IVA a l’octubre (del 8 al 10%), l’impacte dels desastres naturals com grans tifons (a mitjans del 2019) i el coronavirus», va afegir Nishimura.

Al donar-se a conèixer les primeres dades de l’evolució del PIB del primer trimestre, els analistes ja havien assenyalat que el retrocés registrat seria menor a l’esperat, tot i que anticipaven que l’impacte de la Covid-19 es notarà més en el segon. Segons un càlcul difós a començaments d’aquest mes pel Centre d’Investigacions Econòmiques del Japó, es preveu que el PIB retrocedeixi un 7% aquest any malgrat la represa gradual de l’activitat per l’impacte de la pandèmia i els efectes d’alerta sanitària adoptada pel Govern per evitar una extensió més elevada del coronavirus.

L’estat d’emergència sanitària al Japó es va prolongar des del 7 d’abril fins al 25 de maig, per la qual cosa l’impacte major en l’economia només va començar a remuntar-se lleugerament aquest mes. No obstant, les previsions dels analistes descarten que la recuperació al juny sigui suficient per remuntar la caiguda d’abril i maig, per la qual cosa el Japó acumularà tres trimestres consecutius de retrocés en el PIB.

El precedent anterior d’aquesta variació negativa en tres trimestres va ser entre el quart trimestre del 2010 i el segon del 2011, primer per una caiguda en el consum privat i després per l’impacte del terratrèmol de l’11 de març del 2011.

Part de la revisió a l’alça anunciada avui quant a l’evolució del PIB està lligada a la inversió privada no residencial, que si al maig es va calcular que havia registrat un retrocés trimestral del 0,5%, ara s’ha actualitzat fins a un augment de l’1,9%.

En canvi, la inversió pública entre el gener i el març va tenir una variació negativa del 0,6%, davant el -0,4 % que havia sigut anotat en la primera estimació del maig passat.

Turisme

Notícies relacionades

La pandèmia de coronavirus ha tingut un impacte molt fort en l’activitat turística del Japó, que ha arribat a nivells no vistos en gaires anys a causa del tancament de les fronteres pel coronavirus. L’abril passat, per exemple, van arribar al Japó un 99,9% menys de turistes que el mateix mes de l’any passat, cosa que es va sumar al 93% de caiguda registrada al març.

Nishimura va admetre que la pandèmia ha impactat en dades com el consum en llars, que va descendir un 11% a l’abril respecte al mateix mes del 2019, fet que va atribuir a «un reflex de l’esforç per quedar-se a casa» per evitar ser encomanats pel coronavirus. «Després de treure l’alerta [sanitària], s’està recuperant gradualment el nivell d’activitats econòmiques i es nota que està creixent el flux de la gent», va afegir el ministre.

Temes:

Japó