CONSEQÜÈNCIES DE LA PANDÈMIA

El Govern regularà el teletreball per llei

El Ministeri de Treball redactarà una norma per evitar abusos i minva d'ingressos o de drets laborals

img 20200313 182214

img 20200313 182214

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Treball i Economia Social vol aprovar aviat una nova llei que reguli el teletreball per garantir que aquells treballadors que voluntàriament acceptin aquesta modalitat no pateixin una minva d’ingressos o de drets laborals. Així figura en la consulta pública que ha publicat el Ministeri en la seva pàgina web com a pas previ per a l’elaboració d’un projecte normatiu consistent en la modificació i elaboració de les condicions per treballar per compte d’altri a distància. Els interessats a enviar les seves aportacions poden fer-ho fins al 22 de juny.

El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz vol proporcionar una regulació suficient que doni respostes a diverses necessitats, equilibrant l’ús d’aquestes noves formes de treballar per compte d’altri i els avantatges que suposen per a empreses i persones treballadores, d’una banda, i un marc de drets que satisfacin, entre d’altres, els principis sobre el seu caràcter «voluntari i reversible». El document estableix que és precís vetllar pel principi d’«igualtat de tracte» en les condicions professionals, en especial pel que fa a la retribució, inclosa la compensació de despeses, la promoció i la formació professional o l’exercici de drets col·lectius.

Temps màxims de treball

La nova norma regularà els temps màxims de treball i els mínims de descans, la distribució flexible del temps de treball, així com els aspectes preventius relacionats bàsicament amb la fatiga física i mental, l’ús de pantalles de visualització de dades i els riscos d’aïllament. Tot i que admet que el teletreball aporta «avantatges notables» com la millor conciliació de la vida laboral personal i familiar, la reducció de costos a les oficines i l’estalvi en els desplaçaments, així com la caiguda de l’absentisme, Treball afirma que també presenta possibles «inconvenients», com «tecnoestrès», horari continu, connectivitat digital permanent, més aïllament laboral i trasllat a la persona treballadora de costos de l’activitat productiva sense cap compensació, entre d’altres.

Notícies relacionades

Per això, creu necessari establir una nova regulació que equilibri els dos aspectes i que aporti «certeses» per als treballadors i per a les empreses. També aposta per introduir els elements precisos per assegurar que la feina a distància i l’ocupació dels dispositius digitals i altres formes de treball en xarxa no suposin «una desprotecció o minva dels drets a la privacitat», sense perjudici de les formes de control empresarial que puguin exercir-se d’acord amb les exigències de la llei.

Regulació obsoleta

«La norma projectada és necessària per desenvolupar i concretar les disposicions legals que permetin garantir un règim jurídic segur i suficient sobre aquestes formes de prestació i organització de la feina per compte d’altri», recalca el departament de Yolanda Díaz, que assenyala que l’actual article 13 de l’Estatut dels Treballadors en què està regulat és «insuficient i obsolet». Treball assegura que l’impacte real del teletreball s’ha vist incrementat «de manera exponencial» per la pandèmia de la Covid-19, cosa que ha posat de manifest els seus «avantatges i debilitats», així com la necessitat que se n’abordi la regulació des d’un marc jurídic «de seguretat, certesa i transparència».

Temes:

Teletreball